Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
20°C
 

Νόμιμη πλέον η ευθανασία για όσους δυσκολεύονται να ανοίγουν χάρτινες συσκευασίες γάλακτος

Σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε χθες νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αποποινικοποιεί την ευθανασία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία για μια και μόνο ομάδα συνανθρώπων μας: όσων δυσκολεύονται να ανοίγουν χάρτινες συσκευασίες γάλακτος.

Το ακανθώδες και πολυσύνθετο θέμα της ευθανασίας, εκτός από την καθαρά ιατρική του πλευρά, έχει επίσης λεπτές ηθικές, κοινωνικές και νομικές πτυχές. Το νομικό επιχείρημα που ήρθε να πείσει την πλειοψηφία των Ελλήνων Βουλευτών ήταν πως η συγκεκριμένη ομάδα, αφού «τεκμηριωμένα» δεν μπορούν να ανοίξουν χάρτινες συσκευασίες γάλακτος, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αυτοκτονήσουν από πρακτικής άποψης και μόνο.

Από την μία πλευρά, το ελαφρυντικό όσων θα βοηθούσαν σε μια τέτοια πράξη ευθανασίας θα ήταν πολύ μεγάλο λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας των ασθενών να τελέσουν το «απονενοημένο διάβημα». Από την άλλη, τα θετικά ενός θανάτου για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το κοινωνικό σύνολο είναι πολύ περισότερα από τα αρνητικά μιας ζωής με αυτό το πρόβλημα.

Το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει με τη φράση «εκτός από τους ασθενείς που τεκμηριωμένα δυσκολεύονται να ανοίξουν χάρτινες συσκευασίες γάλακτος ή χυμών ή τα καταφέρνουν έχοντας χαλάσει εντελώς τη συσκευασία με αποτέλεσμα το περιεχόμενό της να την γλύφει και να χύνεται εκτός του δοχείου-στόχου» το Άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα περί ανθρωποκτονίας με συναίνεση.

Το άρθρο μέχρι σήμερα είχε ώς εξής: «Όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο γι' αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια, τιμωρείται με φυλάκιση».

Μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση της ευθανασίας, και μάλιστα υπό αυστηρούς όρους μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα με το πρώτο βήμα αυτό ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για περαιτέρω χαλάρωση του νόμου για ασθενείς και τις οικογένειές τους που πάσχουν από άλλες ανίατες ασθένειες. Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Υγείας, μερικές από τις παθήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα μελλοντικών εξαιρέσεων είναι το ηχηρό μάσημα τροφών και η χαλβαρέσκεια: μια σπάνια αλλά τραγική ασθένεια που προκαλεί στους ασθενείς της την ψευδαίσθηση πως τους αρέσει ο χαλβάς «του μπακάλη».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.