Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η δημοσίευση επιστημονικού άρθρου στο διεθνούς φήμης περιοδικό Archaeology International που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως βρέθηκε η λέξη φιλότιμο σε επιγραφή του 593 π.Χ.
Η επιγραφή φέρνει τούμπα όλα τα δεδομένα σχετικά με την αποκλειστική ελληνικότητα της λέξης καθώς αφενός βρέθηκαν οι σφηνοειδείς χαρακτήρες ??? που μεταφράζονται ακριβώς σε «φιλότιμο», αφετέρου η επιγραφή χρονολογείται τουλάχιστον 100 χρόνια πριν την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της λέξης στα ελληνικά.
Θυμίζουμε πως ο γέροντας Παΐσιος είχε πει κάποτε ότι οι Έλληνες ενδεχομένως να έχουν μια «οκά» ελαττώματα, όμως έχουν συνάμα και ένα πολύτιμο θεϊκό δώρο. «Άλλοι λαοί δεν έχουν αυτήν την ευλογία να έχουν τέτοιες λέξεις στο λεξιλόγιό τους όπως τις λέξεις μελιγκούνι και φιλότιμο» έλεγε ο Γέροντας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου πολιτισμού που ανέφερε πως «δεν αναγνωρίζουμε ως πολιτισμούς αυτούς που έγραφαν με wingdings» και πως «αν οι Βαβυλώνιοι είχαν πραγματικά φιλότιμο θα ήταν ακόμα εδώ να μας το πούνε».
Επιπροσθέτως, το υπουργείο δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με το αν οι Έλληνες ανακάλυψαν τη Μεσοποταμία πρώτοι και τους μεταλαμπάδευσαν την έννοια του φιλότιμου.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Γνωρίζουμε αν είχε εμβολιαστεί ας πούμε; Δεν θέλω να διακινώ θεωρίες, απλά προτείνω να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα πριν τα ρίξουμε όλα στην ΕΛΑΣ.