Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Έως και 27% ακριβότερος φέτος ο χριστουγεννιάτικος οβελίας

xmas lamb

Πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι θα κοστίσει στα ελληνικά νοικοκυριά το αρνί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Ως κύριοι λόγοι για την άνοδο των τιμών, παρουσιάζονται αφενός η συνολική άνοδος στις τιμές της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου, η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα οι χονδρέμποροι να καταφεύγουν σε εισαγωγές από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Οι χονδρέμποροι εκτιμούν ότι οι τιμές θα αγγίξουν τα 14 ευρώ/κιλό για τον εορταστικό οβελία, 3 ευρώ/κιλό περισσότερα από ότι αγοράστηκε κατά την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων. Δεδομένης της κατάστασης, οι περισσότεροι προμηθευτές αναμένεται να παραγγείλουν μικρότερες ποσότητες, ενώ είναι πιθανό αρκετοί από αυτούς να... «ζοριστούν» καθώς μετά βίας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη ρευστότητα.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μείωση που φθάνει και το 41%. Ενδεικτικά το αγγουράκι τεμάχιο μειώθηκε κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 16,25%, η μελιτζάνα 30,70%, το μπρόκολο κατά 43,83% και το σπανάκι 35,19%, πάντοτε σε σχέση με πέρυσι. Μειώσεις αναμένονται και για την παραδοσιακή λαγάνα, καθώς ειδικοί κάνουν λόγο για τιμές χαμηλότερες έως και 18%.

Ωστόσο, πιο υψηλές σε σχέση με πέρσι θα είναι οι τιμές της πατάτας και της ντομάτας, 11% και 9,2% αντίστοιχα. Ειδικότερα, η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43% σε σχέση με το 2012 λόγω ελλείψεων που προβληματίζουν πολλές αγορές παγκοσμίως.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.