Ακριβώς στο επίκεντρο του ιστορικού διλήμματος της νεότερης Ελλάδας, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ της πρακτικής σκέψης της Δύσης και τον μυστικισμό και την παράδοση της Ανατολής, βρίσκεται το Citroën Berlingo του 46χρονου Κοσμά Α., γεωπόνου με έδρα στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Ο 46χρονος, που κατάγεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης, παρατηρεί με έντονο ενδιαφέρον τις τεχνολογικές εξελίξεις στον γεωργικό τομέα και προσπαθεί να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στη δουλειά του, διατηρώντας ωστόσο το μεράκι και την αγάπη των προγόνων του για τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Στο πορτ μπαγκάζ του Citroën Berlingo του, μοντέλου του 1999, έχει κολλήσει στην αριστερή πλευρά το σήμα της Apple και στη δεξιά πλευρά αυτοκόλλητο με το σχήμα της Κρήτης.
«Όπως κάθε Κρητικός, δεν ξεχνάω ποτέ την καταγωγή μου και τα κρητικά μου γονίδια, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ παρά να νιώθω δέος μπροστά στη διορατικότητα και την καινοτομία της Apple και του μέγα ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής, Steve Jobs», εξήγησε ο Κοσμάς σε ρεπόρτερ του «Κουλουριού» που βρέθηκε τυχαία πίσω από το Citroën Berlingo του ένα πρωί στην Κηφισίας και τον ακολούθησε με τη μηχανή για να του αποσπάσει μερικές δηλώσεις ενώ οδηγούσε.
«Νιώθω πολίτης του δυτικού κόσμου και ταυτόχρονα απόγονος των αρχαίων Μινωιτών και των Κρητών έζησαν τον Μεσαίωνα και κατά την Οθωμανική κυριαρχία, εξ ου και η σύνθεση των δύο αυτών κόσμων στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μου», συμπλήρωσε ο 46χρονος, ενώ έβγαινε στο αντίθετο ρεύμα σε οδό της Νέας Ιωνίας για να προσπεράσει λεωφορείο που είχε σταματήσει στη στάση.
Τελικά, οι δρόμοι του συμπαθούς Κρητικού γεωπόνου και του ρεπόρτερ του «Κουλουριού» χώρισαν στη Μεταμόρφωση, που ο 46χρονος Κοσμάς αποκαλεί Κουκουβάουνες, ωστόσο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές μέσω iMessage και FaceTime.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Παιδιά, άλλη πόλη η Αθήνα χωρίς κόσμο. Όλα πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, έβρισκα να παρκάρω ακόμα και στο κέντρο, οι αναμονές για τραπέζι ελάχιστες, πραγματικά ένιωθα ότι πήραμε πίσω την πόλη μας.