Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
12°C
 

Σουβλάκια είχε φάει ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Coca-Cola

coca-cola2Νέα δεδομένα σχετικά με την ανακάλυψη της Coca-Cola έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο που βρέθηκε στη Georgia των Η.Π.Α.. Πρόκειται για το προσωπικό ημερολόγιο του εφευρέτη του δημοφιλούς αναψυκτικού, John Pemberton, σύμφωνα με το οποίο ο Pemberton κατέληξε στην συνταγή που σήμερα όλοι γνωρίζουμε έχοντας προηγουμένως φάει σουβλάκια!

Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει:

«Εννενηκοστή τέταρτη μέρα αναζήτησης για την τέλεια συνταγή του φαρμάκου. Μόλις επέστρεψα από το σπίτι του Τζιμ. Η γυναίκα του, Γκλόρια, είχε ετοιμάσει ένα περίεργο φαγητό που ο Τζιμ συνάντησε στα ταξίδια του στην ανατολική Ευρώπη. Λέγεται «σουβλάκι» και αποτελείται από μικρά κομμάτια κρέατος, κρεμμυδιού, γιαουρτιού και ντομάτας, τυλιγμένα σε ένα λιγδερό κομμάτι ζύμης. Πολύ νόστιμο και γευστικό φαγητό, τρώγεται από τους Έλληνες που μάχονται ενάντια στους Οθωμανούς στα βουνά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το κρεμμύδι σε συνδυασμό με το λάδι μου έχει αφήσει μια ιδιαίτερα έντονη γεύση στο στόμα και αισθάνομαι ότι θα δυσκολευτώ να χωνέψω. Ήπια ένα ποτήρι από το φάρμακο και η γεύση του φάνηκε να ταιριάζει πολύ με την επίγευση κρεμμυδιού-λαδιού. (...) Έχουν περάσει μόλις δώδεκα λεπτά και έχω ήδη αρχίσει να ρεύομαι. Νομίζω πως έχω πετύχει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό γεύσης με ικανότητα στην πέψη. Θα προχωρήσω στη μαζική παραγωγή και ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί αλλαγές.»

Το «φάρμακο» που αναφέρει το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι άλλο από το γνωστό αναψυκτικό, το οποίο ο Pemberton προόριζε αρχικά για φάρμακο που θα βοηθούσε στην χώνεψη. Η εύρεση του ημερολογίου έρχεται να λύσει απορίες ετών σχετικά με την προέλευση της συνταγής της Coca-Cola και επιβεβαιώνει την επικρατούσα θεωρία σχετικά με το ελληνικό έδεσμα. Το ημερολόγιο βρέθηκε από έναν νεαρό άνδρα μέσα σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην Atlanta και βρίσκεται ήδη σε δημοπρασία στο e-bay.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.