Του Οσίου Μπαρτζώκα
Partly cloudy
9°C
 

Χωρίς κυπριακή προφορά τα ελληνικά στο ανανεωμένο ΡΙΚ HD

rik_cameraΜε κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα του ανανεωμένου καναλιού υψηλής ευκρίνειας της δημόσιας κυπριακής τηλεόρασης, ΡΙΚ HD σε ειδική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου ΡΙΚ στη Λευκωσία.

Tο ΡΙΚ HD συνεχίζει τη μακρόχρονη πορεία του μεγιστοποιώντας την ποιότητα της τηλεοπτικής εμπειρίας, καθώς στο άμεσο μέλλον θα διαθέτει τόσο εξελιγμένη ευκρίνεια ήχου ώστε για πρώτη φορά η γνωστή κυπριακή προφορά δεν θα είναι διακριτή στα δελτία ειδήσεων, στις εκπομπές και στα ψυχαγωγικά του προγράμματα.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία εισέρχεται στη νέα εποχή διαθέτοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εκπομπή ψηφιακής εικόνας και ήχου» δήλωσε ο Ιγνάτιος Ιγνατίου, υπεύθυνος για τη μετάβαση. «Το ΡΙΚ που ο κόσμος ήξερε μέχρι σήμερα, με την έντονη κυπριακή προφορά που προέκυπτε ως αποτέλεσμα της μέτριας ποιότητας του ήχου, σύντομα θα μετεξελιχθεί σε έναν ολοκαίνουριο κόσμο άριστης ψηφιακής ευκρίνειας όπου οι λέξεις, οι φράσεις και οι παύσεις μεταξύ τους θα ακούγονται πεντακάθαρα και στη σωστή ταχύτητα» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Το νέο ΡΙΚ HD αναμένεται να βγει «στον αέρα» περί τα τέλη της χρονιάς, ενώ πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα είναι το ψηφιακό «ρετουσάρισμα» του τιτάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του ΡΙΚ, ώστε να απαλλαγεί από τη φθορά ετών που αρκετές φορές έχει καταστήσει ακατανόητη την ομιλία σε εκπομπές αρχείου. «Ξεκινάμε μια τιτάνια προσπάθεια. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε "φαγωμένες" μαγνητικές ταινίες ηχογράφησης, αναλογικό θόρυβο που έχει μπερδέψει τα σύμφωνα και τους φθόγγους μεταξύ τους και υπερδιπλάσια ταχύτητα αναπαραγωγής του υλικού, σε βαθμό που είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς τι λέγεται στις εν λόγω μεταδόσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Ιγνατίου.

Ρεπόρτερ του «Κουλουριού» επικοινώνησε με στελέχη του ΡΙΚ στη Λευκωσία ώστε να αποσπάσει κάποιες επιπλέον δηλώσεις σχετικά με την ιστορική μετάβαση του καναλιού στη νέα εποχή, όμως οι τηλεφωνικές γραμμές δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί ακόμη και ως εκ τούτου η επικοινωνία ήταν αδύνατη.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.