Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
11°C
 

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Σπάρτη σύμφωνα με τον Guardian

AmnesiaΜεγάλη διάσταση φαίνεται πως παίρνει δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας The Guardian, το οποίο ανέφερε τη Σπάρτη Λακωνίας ως έναν απο τους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς που «αξίζει να επισκεφθείς πριν πεθάνεις». Το ρεπορτάζ κατατάσσει την ιστορική μας πόλη στη δεύτερη θέση, πάνω απο προορισμούς όπως το Ντουμπάι, η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη. Μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο καθώς και η πρωτοφανής επιτυχία της Χολυγουντιανής παραγωγής  «300» του Frank Miller,  «έχουν τονώσει κατακόρυφα το τουριστικό hype» για τον συγκεκριμένο προορισμό το 2013, όπως δηλώνει ο ίδιος ο κ. Thomas από τoν τουριστικό όμιλο Thomas Cook.

Η Σπάρτη την τελευταία δεκαετία διανύει μία περίοδο πρωτοφανούς αναπτυξιακής προοπτικής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την περίοδο αυτή δημιουργήθηκαν 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του 46.1271% του συνολικού οδικού δικτύου του νομού, ενώ το Λακωνικό βιολογικό ελαιόλαδο τύπου «Καλαμών» κοστολογείται πλέον περίπου στα 3 ευρώ/κιλό.

Σε ένα απο τα τελευταία δημοτικά συμβούλια μάλιστα παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον εξαγοράς μεγάλου πολυτελούς νάιτ-κλαμπ που δεσπόζει στις Κουρκούλες Λακωνίας, 4 χιλιόμετρα έξω απο την Σπάρτη, από το το γνωστό brand «Amnesia», γνωστό ως ένα απο τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα σε όλο τον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Ίμπιζα της Ισπανίας. Μάλιστα, ισπανικό επιτελείο εξέτασε ενδελεχώς την επικείμενη επένδυση και κατέληξε στο ότι είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από το ήδη υπάρχον «fusion» ντεκόρ και ότι εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Απριλίου τότε θα μπορέσουν να το λειτουργήσουν κανονικά στα μέσα Ιουνίου εξετάζοντας opening party με ογκόλιθους της euro-dance σκηνής όπως οι Benny Benassi, Paul Van Dyk και Sabrina.

Ο  Βenny Benassi μάλιστα, δήλωσε στο «Κουλούρι» πως είναι εκστασιασμένος που θα παίξει στα Ιερά χώματα της Σπάρτης και δη στις Κουρκούλες. Παράλληλα, το όνομα Benny δημιούργησε σύγχυση στο τοπικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδήγησε τοπικό πολιτευτή στο να απευθύνει «δριμύ κατηγορώ», κάνοντας λόγο για συκοφαντίες περί σχέσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα decks καθώς και για δυσφήμιση προς την ιστορικότερη σοσιαλιστική παράταξη σε μία περίοδο κλυδωνισμού της.

Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς είναι ενήμεροι επί του θέματος και ήδη οραματίζονται μία σύγχρονη «Μεγάλη Ιδέα» για την πόλη τους. Όπως δήλωσε στο «Κουλούρι» γνωστός Λάκων βουλευτής: «Η Σπάρτη οφείλει να ανακαταλάβει το ρόλο που είχε στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας και τώρα φαντάζει να είναι η ιδανική στιγμή, είναι η στιγμή μας». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ήδη σχεδιάζεται η επέκταση του αεροδρομίου, του οποίου η χρήση μέχρι πρότινος απασχολούσε εκπαιδευτικά αεροσκάφη, βενζινοκίνητα και κόντρες με ΒΜΧ, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από την πρόσφατη εκκίνηση εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης του Γυθείου.

Το ζήτημα έχει επηρρεάσει την τοπική κοινότητα, η οποία δηλώνει μουδιασμένη, καθώς ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι αντιστοιχες τουριστικές υποδομές, ικανές να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα μεγέθη. Οι Ρομά της περιοχής βρίσκονται και αυτοί με τη σειρά τους διχασμένοι μπροστά στο άκουσμα του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος, εντούτοις οι ψυχραιμότεροι εξ αυτών δηλώνουν ευχαριστημένοι. Όπως μας δήλωσε γλαφυρά ο Τάσος από τον καταυλισμό του Ευρώτα: «Φιλαρακι ‘δω μυρίζει χοντρό κασέρι» καθώς όπως εξήγησε θα αυξηθεί η ζήτηση σε καρπούζι κατά την καλοκαιρινή περίοδο στους πλανόδιους εμπόρους στο δρόμο της Γυθείου και θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδιαφέρον για την υπόθεση έχουν εκφράσει και δημοφιλείς τοπικοί παράγοντες της Χρυσής Αυγής υποστηρίζοντας ότι είναι μία εξέχουσα ευκαιρία να γνωρίσει όλος ο δυτικός πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα των Αρχαίων αλλά και των σύγχρονων Ελλήνων. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια προώθησης του μεταμοντέρνου ελληνισμού και του αρμονικού του δεσίματος με τις αρχαίες παραδόσεις, εξετάζουν την ανέγερση δικού τους νάιτ κλαμπ με διασκευασμένη μορφή κοκτέιλ που θα περιέχουν αυθεντικό μέλανα ζωμό στην θέση του αλκοόλ και θα φέρουν ονόματα όπως Bloody Νέγροι και Pina Ellada.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.