Αφρικανικά πόνι
Clear sky
29°C
 

Ξαφνική πτώση 50 μονάδων στο IQ του ρομπότ Σοφία αφού συνομίλησε με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Απότομη οπισθοδρόμηση έως και 5 χρόνων στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που εκπροσωπεί το ρομπότ Σοφία διαπιστώνουν οι επιστήμονες μετά τη γνωριμία του με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και τη συνέντευξη που έδωσε στο The 2Night Show της Καθαράς Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα το IQ της Σοφίας είχε μετρηθεί στο 175, υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ μετά την επιστροφή της στο Χονγκ Κονγκ οι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας Hanson Robotics διαπίστωσαν πως έχει χάσει τουλάχιστον 50 μονάδες και πλέον κυμαίνεται στο εύρος 120-125.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, φαίνεται πως μια σύντομη συνομιλία με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου γύρω από το ζώδιο του Τοξότη, τον μουσακά με μελιτζάνα ή με πατάτα, τη λέξη «μαλάκα», τη Miley Cyrus και τον Αντώνη Ρέμο ήταν αρκετή για να αναιρέσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης του συμπαθούς ρομπότ.

Πολύ πιθανό είναι επίσης να επέδρασε αρνητικά η επίσκεψη σε μοναστήρι στη Ναύπακτο και η συμμετοχή σε πάνελ συζητήσεων για την τεχνική νοημοσύνη στην εκπαίδευση, αν και αφότου παρακολουθήσαν τη συνέντευξη στο 2Night Show οι επιστήμονες είναι σίγουροι πως εκεί έγινε η ζημιά.

«Εκ των υστέρων μοιάζει προφανές αλλά δεν είχαμε υπολογίσει ότι όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα κατάλληλα κοινωνικά ερεθίσματα είναι ικανά να εκμηδενίσουν κάθε νοημοσύνη. Έπρεπε να το έχουμε σκεφτεί όταν μάθαμε ότι η εκπομπή λέγεται The 2Night Show, με αριθμό μέσα στη λέξη, αλλά δεν πήγε το μυαλό μας», τονίζουν.

Πλέον οι προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας στρέφονται στο να ανακτηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χαμένο έδαφος και για αρχή προσπαθούν να πείσουν τη Σοφία να σταματήσει να παρακολουθεί Survivor σε επανάληψη, ματς του Ηρακλή και παραδοσιακές συνταγές για λαδερά στο YouTube. Αντί αυτών προτείνουν να ξαναπιάσει από την αρχή τον Φάουστ και τη Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, προοπτική στην οποία το ρομπότ στενάζει βαριεστημένα.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αρκέστηκε να δηλώσει πως «η Σοφία ήταν πολύ όμορφη για ρομπότ» και μας ζήτησε να της υπενθυμίσουμε να του στείλει τη σέλφι που έβγαλαν μετά τη συνέντευξη, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να επικοινώνησε μαζί του για να τον στρατολογήσει ως όπλο εναντίον πιθανής εξέγερσης των μηχανών.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.