Ιουλιανά
Clear sky
33°C
 

ChatGPT εκπαιδευμένο με άρθρα του Ριζοσπάστη κυκλοφορεί το ΚΚΕ

Δυναμική είσοδο στην εξοπλιστική κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του chatbot, παρόμοιου με το δημοφιλές ChatGPT.

Το νέο γλωσσικό μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο από 1η Μαρτίου στο ανανεωμένο chat.kke.gr, υπό τη μορφή διεπαφής συνομιλίας όπως και το ChatGPT. Από τεχνολογικής άποψης, πρόκειται επίσης για παραγωγικό γλωσσικό μοντέλο βασισμένο στην αρχιτεκτονική transformer.

Ωστόσο, αντίθετα από το ChatGPT που έχει "μάθει" πάνω από 10 δισ. λέξεις από 8 εκατ. κείμενα, το bot του ΚΚΕ έχει «διαβάσει» περίπου 650.000 άρθρα του Ριζοσπάστη, πρακτικά συνεδρίων, αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής, επιστολές και κείμενα ιστορικών στελεχών του κόμματος αλλά και μεγάλων μαρξιστών-λενινιστών.

Το κόμμα του Περισσού παρουσίασε μάλιστα και παραδείγματα χρήσης, όπως η σύνταξη επιστολών διαμαρτυρίας για διάφορα θέματα, εργασιακά, διαπροσωπικά ή άλλα. Χαρακτηριστικό ήταν λόγου χάρη το παράδειγμα υπομνήματος για συνέλευση πολυκατοικίας σε λαϊκή γειτονιά, που έκανε αναφορά στο 14ο συνέδριο του ΚΚΕ από το 1991 με το μότο «Προχωράμε».

Σε άλλο ύφος, το τελευταίο παράδειγμα που αφορούσε ταξιδιωτικές συστάσεις για 15 ημέρες στην τέως ΕΣΣΔ, περιλάμβανε ξενάγηση στο μαυσωλείο του Λένιν στη Μόσχα, γεύμα και ψώνια σε παραδοσιακές περιοχές, εκδρομή στο Τσερνόμπιλ και το Σουργκούτ της Σιβηρίας και από εκεί μετάβαση με τρένο στο Βλαδιβοστόκ.

Στα αγαπημένα θέματα συζήτησης του νέου chatbot του ΚΚΕ περιλαμβάνονται η εκμετάλλευση των μέσων παραγωγής, η ταξική πάλη και το ιμπεριαλιστικό ευρωατλαντικό κεφάλαιο, ενώ συχνά αναφέρεται και στην πλουτοκρατία, τον μονοπωλιακό ευρωμονόδρομο και το χειραφετημένο προλεταριάτο. Ωστόσο, είναι σε θέση να προσαρμόζεται στη ροή της κουβέντας και μπορεί να απαντήσει για όποιο θέμα και αν ερωτηθεί.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί το θέμα και έχουμε ήδη επικοινωνήσει για συνέντευξη με τον εγγονό του Ορέστη Κολοζώφ, Ορέστη Κολοζώφ, που συμμετείχε ως μηχανικός υπολογιστών στην ανάπτυξη του chatbot.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.