Ιδανική μέρα για πλασοκουντεπιέ
Partly cloudy
12°C
 

Άνοστο το κοκορέτσι φέτος στην Παπαδίτσα, αναγκάστηκαν να πλύνουν το έντερο λόγω κορονοϊού

Με καταπτοημένο το ηθικό άφησε το φετινό Πάσχα τους κατοίκους του χωριού της Παπαδίτσας Λακωνίας. Μπορεί να μην έχουν κρούσματα κορονοϊoύ, θρηνούν όμως εξαιτίας του την απώλεια της τοπικής γαστριμαργικής σπεσιαλιτέ τους. Ο λόγος φυσικά για το ξακουστό κοκορέτσι Παπαδίτσας, το νοστιμότερο της επικράτειας.

Είναι πλέον κοινός τόπος οτι η θεσπέσια γεύση του εν λόγω κοκορετσιού οφείλεται στην πολύ ιδιαίτερη προεργασία του εντέρου, το οποίο πλένεται μόνο εξωτερικά αλλά οχι εσωτερικά, προτού προστεθεί η γέμιση. «Κάθε οικογένεια έχει τη δική της γέμιση ανάλογα με το γούστο της, όμως το εντεράκι δεν το πλένει κανείς μας», σημειώνει μιλώντας στο «Κουλούρι» ο Νεκτάριος, δημογέροντας του χωριού.

Φέτος όμως έμελε να αλλάξει μια παράδοση η οποία κρατάει από την εποχή του Γεώργιου Γεμιστού ο οποίος μεταλαμπάδευσε το μυστικό στο χωριό της Πελοποννήσου. «Μας είπαν από το Υπουργείο πως πρέπει να προσέχουμε, να πλένουμε τα χέρια μας καλά, και να πλένουμε και ό,τι τρώμε, συμπεριλαμβανομένου και του εντέρου. Περνούσαν από σπίτι σε σπίτι κι έκαναν ελέγχους. Πάει η παράδοσή μας, πάει το κοκορέτσι μας, έγινε άνοστο», εξηγεί ο Νεκτάριος, εμφανώς φορτισμένος.

«Γελάει όμως καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Αυτά που καθαρίσαμε φέτος δεν τα πετάξαμε. Τα βάλαμε στην κατάψυξη και θα τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση του χρόνου για διπλή νοστιμιά. Όλη η Ελλάδα θα μιλάει για μας», καταλήγει και προσκαλεί όλους τους μύστες του κοκορετσιού να προσέλθουν στην Παπαδίτσα για το Πάσχα του 2021.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.