Τζιτζίκια
Clear
23°C
 

Σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Ένα νέο σύστημα εγγραφής εισάγεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας. Το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους και ήδη εγγεγραμένους σπουδαστές να εγγράφονται στο προσεχές έτος της σχολής όπου φοιτούν χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται τις επιμέρους γραμματείες. Πιο συγκεκριμένα, από το νέο έτος σε νέους και μη φοιτητές θα παρέχεται προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να δηλώνουν τα μαθήματά τους από όπου εκείνοι επιθυμούν. Οι εγγραφές και δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κάθε πανεπιστημίου, αλλά και μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και συσκευών τύπου ταμπλέτας (tablets). Οι εφαρμογές έχουν ήδη σχεδιαστεί και θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους φοιτητές από τις 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Εξόχως ενδιαφέρουσα καινοτομία αποτελεί όμως η τοποθέτηση ηλεκτρονικών συσκευών σε σημεία φοιτητικής συνάθροισης, όπως καφετέριες, ταβερνεία, ουζερί και μπαρ, για τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, ηλεκτρονικές συσκευές με σύστημα πληκτρολόγησης δια της αφής, παρόμοια με τα γνωστά ηλεκτρονικά παιχνίδια Photo Play, έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται σε σημεία περιμετρικά των διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπου συχνάζουν κατά της διάρκεια της ημέρας οι νεαροί σπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται σε σχολές και μαθήματα, χωρίς να διακόπτουν την προσφιλή και άκρως κοινωνική συνήθεια του καφέ, του μεζέ ή του ποτού και σημαντικότερα χωρίς καν να χρειάζεται να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο! Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής σημειώσεων και δυνατότητας παρακολούθησης των μαθημάτων μέσω των εφαρμογών, πράγμα το οποίο θα λύσει ακόμα περισσότερο τα χέρια των σπουδαστών, οι οποίοι θα έχουν ακόμα λιγότερους λόγους να επισκέπτονται τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ερωτηθέντες φοιτητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις νέες υπηρεσίες και αδημονούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Για προληπτικούς λόγους και δεδομένου ότι η ανεμελιά της φοιτητικής ζωής προστάζει την κατανάλωση αλκόολ, οι υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό μέχρι τις 8μμ τις καθημερινές και μέχρι τις 4μμ τα Σάββατα, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αποφεύγονται εκ παραδρομής εγγραφές υπό την επήρεια μέθης ή αδιαθεσίας μετά από κατανάλωση αλκοόλ, το γνωστό σε όλους μας hangover.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να βγάλει σχετική ανακοίνωση και οδηγίες χρήσης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγω για μελλοντική αναβάθμιση των εφαρμογών που θα παρέχουν και τη δυνατότητα εγγραφής σε φοιτητικές παρατάξεις. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες θα μπορούν να παραγγέλνουν ηλεκτρονικές συσκευές για τα καταστήματα που διατηρούν απ’ ευθείας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.