Νέα σεζόν, νέοι εμείς
Overcast
20°C
 

1 στους 4 Έλληνες οδηγούς πιστεύει πως τα φώτα κινδύνου κάνουν το αυτοκίνητο αόρατο

Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδηγικής Συμπεριφοράς “Δήμος Κοργελές”, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 25.000 οδηγών από όλη την επικράτεια. Βάσει των νέων ευρημάτων, φαίνεται πως οι οδηγοί σε ποσοστό 24,8% πιστεύουν ότι ανάβοντας τα φώτα κινδύνου (alarm) του αυτοκινήτου τους το καθιστούν παντελώς αόρατο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ξαφνιασμένοι από τα ευρήματα. “Η ιδέα για τη μελέτη αυτή προέκυψε ένα πρωί, όταν μαζί με άλλους συναδέλφους οδηγούσαμε προς το Πανεπιστήμιο” διηγείται ο υπεύθυνος του εργαστηρίου και ιθύνων νους της έρευνας Δρ. Αριστοτέλης Κούκος. “Τότε συνειδητοποιήσαμε πόσο αδιάφοροι εμφανίζονταν άλλοι οδηγοί όταν στάθμευαν το αυτοκίνητο τους σε σημεία εμφανώς ακατάλληλα. Αρχικά θεωρήσαμε ότι πρόκειται για ενδείξεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ή απλώς για φαινόμενα αδιαφορίας για το κοινωνικό σύνολο, τα οποία θελήσαμε να μελετήσουμε”, παρατηρεί ο καθηγητής. “Τελικά όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο:  φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων οδηγών πάσχει από μια βαριά μορφή συλλογικής πλάνης.”

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί ζήτησαν από εθελοντές οδηγούς να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους όπως θα έκαναν στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ήθελαν να επισκεφθούν το παρακείμενο περίπτερο. Τότε, ερευνητές της επιστημονικής ομάδας, οδηγώντας ένα ειδικό ποδήλατο εξοπλισμένο με μετρητή κρούσης, κατευθύνονταν πάνω στο σταθμευμένο όχημα, αποφεύγοντάς το την τελευταία στιγμή, ενώ στη συνέχεια διαμαρτύρονταν στους οδηγούς. “Οι οδηγοί έδειχναν ιδιαίτερα σοκαρισμένοι για το πώς κάτι τέτοιο ήταν δυνατό να συμβεί, από τη στιγμή που είχαν ανάψει τα ειδικά φώτα κινδύνου”, εξιστορεί ο καθηγητής δρ. Κούκος.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν τη συμβολή συναδέλφων τους από το Τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. Μετά από συνεντεύξεις και ψυχολογικές συνεδρίες με τους εν λόγω οδηγούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τελικά η συμπεριφορά αυτή των οδηγών οφειλόταν σε μια θεμελιώδη πλάνη: πίστευαν ότι το αυτοκίνητο τους ήταν αόρατο.

Το φαινόμενο εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι υποφέρουν από την πλάνη του αόρατου αυτοκινήτου σε ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. “Οδηγοί ταξί, λεωφορείων, μεταφορείς, οδηγοί φορτηγών κ.ο.κ. αποτελούν σίγουρα ευπαθή ομάδα”, μας μεταφέρει ο δρ. Κούκος. Και συνεχίζει, “Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό οδηγών σε αυτήν την κατηγορία έχει σοβαρότερα συμπτώματα. Εκτός από αόρατο, θεωρεί ότι το όχημα, αν έχει αναμμένα φώτα κινδύνου, είναι διάφανο στην υλική κρούση. Δηλαδή, για να το εξηγήσουμε πιο παραστατικά, δεν ‘εμποδίζει’”.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.