Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
11°C
 

Δημοφιλέστερη φέτος η quinoa από το ρύζι στους γάμους της Μυκόνου

wedding-confettiΣυντριπτική ήταν η δημοφιλία της ρίψης quinoa αντί ρυζιού κατά τις γαμήλιες τελετές που έλαβαν χώρα φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο. Η τάση έκανε την εμφάνισή της πριν 3 περίπου χρόνια σε μικρή έκταση, αλλά πλέον φαίνεται να έχει επικρατήσει στο νησί.

Το ψευδοδημητριακό των Άνδεων κατατάσσεται στις «υπερτροφές», λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και την απουσία γλουτένης, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία και η κατανάλωσή του έχει αναρριχηθεί παγκοσμίως. Οι ιδιότητές της αυτές είναι που έκαναν την quinoa αγαπητή στο κοινό που αρέσκεται να προσέχει τη διατροφή του και ως εκ τούτου έκανε περίπου στις αρχές τις δεκαετίας την εμφάνισή της στα μυκονιάτικα εστιατόρια.

Αγαπητή τροφή, η quinoa χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ως συνοδευτικό πιάτων αλλά καταναλώνεται και σκέτη από τους πιο...σκληροπυρηνικούς. Προσφάτως όμως οι θαμώνες του νησιού των ανέμων άρχισαν να την χρησιμοποιούν αντί ρυζιού σε γάμους. Οι θρεπτικές της ιδιότητες και η τάση για υγιεινή διατροφή φαίνεται να δημιούργησαν έναν νέο συμβολισμό για τα νιόπαντρα ζευγάρια, καθώς οι καλεσμένοι επιλέγουν να ρίχνουν quinoa ενόσω το ζευγάρι «χορεύει» το χορό του Ησαΐα στις εκκλησίες της Μυκόνου.

Η σημειολογία της πράξης αυτής έχει βαθιές ρίζες στην έξαρση του lifestyle στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την κουλτούρα που διέδωσαν περιοδικά όπως το ΚΛΙΚ και οι τότε φανατικοί υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Σωκράτη Κουτρουμπέση «είναι η γενιά των ανθρώπων που διαμόρφωσαν τη Μύκονο σε αυτό που είναι σήμερα, πριν 20 και πλέον χρόνια» που ουσιαστικά ευθύνεται για έθιμα σαν αυτά.

Η φετινή σεζόν είδε αύξηση της τάξεως του 87% στην προτίμηση quinoa έναντι ρυζιού, κάνοντάς την νούμερο ένα επιλογή. Η ρίψη quinoa στη γαμήλια τελετή αποκτάει πλέον νόημα παραπέρα από το «να ριζώσει ο γάμος», φέρνοντας νέα δεδομένα στη σχέση του ζευγαριού, όπως η ισορροπημένη και θρεπτική σχέση μεταξύ των συμβίων, αλλά και την απουσία γλουτένης από το σπιτικό του ζευγαριού.

Τέλος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν ιθαγενείς των Άνδεων να έχουν προσκληθεί στη Μύκονο προκειμένου να αναλάβουν την καλλιέργεια της quinoa, με σκοπό την διατήρηση αποθεματικών για τα επόμενα χρόνια.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.