Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Clear sky
15°C
 

Αριστερόχειρας κατάφερε να γράψει με πένα χωρίς να μουτζουρωθεί

Κάτι που μέχρι σήμερα φαινόταν ακατόρθωτο, κατάφερε νεαρός από την Καστοριά, επιδεικνύοντας φοβερή καινοτομία και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η ελληνική ψυχή μπορεί να καταφέρει πολλά αν το θέλει πραγματικά.

Ο νεαρός Στέλιος, μαθητής της τρίτης γυμνασίου, είχε πάντα όνειρο να μπορέσει να γράψει με μια πένα. Μόνο πρόβλημα; Πως είναι αριστερόχειρας και κάθε φορά που προσπαθούσε αφενός μουτζούρωνε τα χέρια του και αφετέρου άφηνε στο χαρτί κάτι που έμοιαζε με τεστ Rorschach‎.

Η τελική μέθοδος στην οποία κατέληξε ο νεαρός ώστε να ξεπεράσει το «χάντικαπ» του να είναι αριστερόχειρας, ήταν να μάθει να γράφει από την αρχή, το κάθε γράμμα ανάποδα. Έτσι, με μια απλή περιστροφή του τετραδίου του ή της σελίδας του, μπορεί να ξεκινήσει να γράφει από τα δεξιά προς τα αριστερά κανονικότατα. Το χέρι του έτσι δεν περνάει πάνω από φρέσκο μελάνι, αλλά και η γραφή είναι πολύ ευκολότερη καθώς βιώνει για πρώτη φορά την αίσθηση του να «τραβάει» κανείς την πένα με το χέρι αντί να τη σπρώχνει.

Ο «πεισματάρης» μαθητής μέχρι να καταλήξει στη μέθοδο αυτή βίωσε πολλές αποτυχίες χωρίς να το βάλει κάτω ποτέ. Πρώτα προσπάθησε να μάθει να γράφει με το δεξί του χέρι, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρει εάν δεν χτύπαγε τον εαυτό του τόσο πολύ που να χρειαζόταν νοσοκομείο. Η δεύτερη μέθοδος που δοκίμασε ήταν η κατασκευή μιας μακριάς πένας που θα την έπιανε με ένα χέρι που θα καθόταν πάνω σε μια βάση με ρόδες, αλλά κρίθηκε ως μη-πρακτική.

Το επόμενο στάδιο στο ταξίδι αυτό του Στέλιου είναι να μάθει να γράφει ολόκληρες σελίδες χωρίς μουτζούρες. Για να το καταφέρει αυτό, προς το παρόν προπονείται στην αποστήθιση μεγάλων κειμένων, αλλά και στη νοητική διάσπαση του κειμένου σε γραμμές ώστε να γνωρίζει τη λέξη από την οποία θα ξεκινάει η τελευταία πρόταση ενός κειμένου στην πάνω αριστερά γωνία μιας λευκής κόλλας.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.