Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
15°C
 

Κάτω από τη στάθμη της θάλασσας βρίσκεται πλέον η Μεγαλόπολη

Η πρώτη πόλη της Ελλάδας που κατάφερε να βρεθεί ολόκληρη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας είναι και επίσημα η Μεγαλόπολη. Η κωμόπολη της Αρκαδίας εργαζόταν εδώ και δεκαετίες για τον σκοπό αυτό και μόλις χθες κατάφερε την επίτευξή του.

Αν και υπήρχαν τρύπες εξόρυξης λιγνίτη που έφταναν τα πολλά μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας εδώ και πολλά χρόνια, μόλις χθες το μέσο υψόμετρο όλης της έκτασης του δήμου Μεγαλόπολης καταγράφηκε στα -0.12 μέτρα.

Το πλάνο για το μέλλον που έχουν εκπονήσει από κοινού η ΔΕΗ και ο δήμος Μεγαλόπολης για την περιοχή είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο «μετα-λιγνιτικής» ενεργειακής υποδομής αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ενεργειακή δραστηριότητα.

Αν συνεχιστεί, όπως προβλέπεται άλλωστε, η εξόρυξη λιγνίτη με τους σημερινούς ρυθμούς μέχρι το 2050 ο δήμος θα είναι έτοιμος για την κατασκευή φράγματος και υδροηλεκτρικού εργοστασίου τα οποία μαζί με την εκτροπή του Αλφειού θα δημιουργήσει νέα πράσινη υποδομή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεχνητή λίμνη που θα κατασκευαστεί αναμένεται να δώσει πνοή ανάπτυξης στην περιοχή καθώς μεγάλο μέρος των περίπου 1000 εργαζόμενων πρόκειται να απορροφηθεί στα μεγάλα τουριστικά έργα της περιοχής. Τα σχέδια περιλαμβάνουν δραστηριότητες ρίψης βαρελιών από το φράγμα, δίκτυο μεταφορών με γόνδολες, σχολές καταδύσεων με περιπλάνηση στην υποβρύχια πλέον πόλη. Στη μέση της τεχνητής λίμνης θα δεσπόζει βράχος 80 μέτρων στην κορυφή του οποίου θα βρίσκεται το -πλέον ανενεργό- εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία πίστας αναρρίχησης που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές των Μετεώρων και της Καλύμνου.

Οι 5.779 κάτοικοι της περιοχής προς το παρόν εύχονται να μη βρέξει πολύ τα επόμενα χρόνια, διότι κάτι τέτοιο θα είχε χειρότερα αποτελέσματα και από την κατάληψη της πόλης από το βασιλιά Κλεομένη Γ' το μακρινό 223 π.Χ., γεγονός που έχει χαραχθεί με μελανά χρώματα στη συλλογική μνήμη της πόλης.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.