Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
18°C
 

Φραπέ κυκλοφόρησε μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης

Από την οικονομική καταστροφή ελπίζει να σωθεί μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης η οποία υπερεκτίμησε την αγορά μπύρας της συμπρωτεύουσας, αλλά πλέον έχει κάνει τη Θεσσαλονίκη «να παραμιλάει» με τον φραπέ που έχει καταφέρει να παρασκευάσει.

Ως γνωστόν, οι μεγάλες ιδέες για τις μεγάλες αλλαγές έρχονται σε περιόδους κρίσης.

Έτσι και η παρέα των μικροζυθοποιών, καθώς έπινε φραπεδάκια προσπαθώντας να καταλάβει πώς θα καταφέρουν να πουλήσουν περισσότερη μπύρα, κατάλαβε πως η λύση ίσως και να βρισκόταν μέσα σε ένα καλαμάκι, ανάμεσα στα χείλη της, κάτω από τη μύτη της.

«Τελικά η τεχνογνωσία δημιουργίας μπύρας δεν διαφέρει πολύ και από αυτή της δημιουργίας του καλύτερου φραπέ» διηγήθηκε στο «Κουλούρι» ο Γιώργος Γκερζεκίδης, ιδρυτής της μικροζυθοποιίας, καθώς σέρβιρε στον εαυτό του έναν φραπέ κατ' ευθείαν από το βαρέλι, πήρε το skimmer (ένα ειδικό εργαλείο για αυτήν ακριβώς τη δουλειά) από ένα δοχείο με νερό και «έκοψε» το «κεφάλι» του αφρού με μία γρήγορη κίνηση.

Ο φραπές της μικροζυθοποιίας έχει μια χαρακτηριστική μεταλλική γεύση η οποία προέρχεται από τα μεταλλικά δοχεία που ωριμάζει για μια εβδομάδα πριν σερβιριστεί ή εμφιαλωθεί. Ο φραπές αποτελείται από περίπου 90-95% νερό. Το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι καθαρό και με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ιόντα. Έτσι, το νερό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του φραπέ αυτού, υπόκειται σε ειδική κατεργασία, έτσι ώστε να έχει τις επιθυμητές προδιαγραφές.

«Ίσως να βιαστήκαμε να επενδύσουμε στην παρασκευή μπύρας, πριν καλά-καλά ερευνήσουμε την αγορά της κατανάλωσης υγρών από τους συμπολίτες μας» παραδέχεται ο Γιώργος Γκερζεκίδης και συνέχισε με ένα παράπονο αλλά και με μια νότα αισιοδοξίας:

«Αν είχαμε βάλει λίγο χρόνο έρευνας μπροστά, θα είχαμε γλιτώσει ατέλειωτες ώρες δοκιμών για την παρασκευή της τέλειας μπύρας αφού είναι φανερό πλέον πως 90% των υγρών που πίνουν οι Θεσσαλονικείς είναι φραπές και ρετσίνα. Ας είναι, ίσως όλες οι ώρες που δαπανήσαμε τελικά να μας φέρανε στη θέση που είμαστε τώρα: αυτής των δημιουργών του καλύτερου φραπέ που έχει φτιαχτεί ποτέ».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.