Τζιτζίκια
Sunny
28°C
 

«Οκτώμβριος» θα αποκαλείται κι επίσημα ο Οκτώβριος από το 2017

4Την απόφαση να προστεθεί με κάθε επισημότητα το «μ» στον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η πλειονότητα των Ελλήνων αποκαλεί έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια τον μήνα «Οκτώμβριο» και «Οκτώμβρη», με αποτέλεσμα η αλλαγή να κρίνεται απαραίτητη. «Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα σε μπερδεύει, είναι αρκετά περίπλοκο. Ο Νοέμβρης κι ο Δεκέμβρης έχουν το γράμμα 'μ' στην ονομασία τους, όπως κι ο Σεπτέμβρης. Γιατί ξαφνικά ο Οκτώβρης δεν το διαθέτει; Δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις, ούτε να το θυμηθείς και για να απλοποιήσουμε τη γλώσσα, αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις και τα λάθη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή, η οποία κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έρθει πολλά χρόνια νωρίτερα», σχολίασε ο κ. Φίλης.

Πλέον, η παραπάνω μεταρρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει κι άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, αφού ο γνωστός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας θα ονομάζεται «28ης Οκτωμβρίου», η χολιγουντιανή ταινία θα αποκαλείται «Στο κυνήγι του κόκκινου Οκτώμβρη» και η Ρώσικη Επανάσταση «Οκτωμβριανή επανάσταση», ενώ στα νέα σχολικά βιβλία ο μήνας θα αναγράφεται με το πρόσθετο «μ».

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με πληθώρα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι στο άκουσμα της είδησης απόρησαν, αποκαλύπτοντας ότι ήδη αποκαλούσαν τον δέκατο μήνα του χρόνου «Οκτώμβρη».


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.