Δεν ξέρεις τι να φορέσεις
Clear
18°C
 

Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 400€ για τους καταδικασθέντες στην υπόθεση του Noor 1

noor1Την ποινή της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης σκάφους για διάστημα ενός μήνα σε συνδυασμό με χρηματικό πρόστιμο 400€ (200€ αν καταβληθεί σε δέκα εργάσιμες ημέρες) επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στους καταδικασθέντες για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο Noor 1, με απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

Χθες το δικαστήριο είχε αθωώσει τους 15 από τους 30 κατηγορουμένους λόγω αμφιβολιών και μη ύπαρξης επαρκών ενδείξεων ενοχής.

Για τα υπόλοιπα 15 άτομα το δικαστήριο έκρινε πως είναι ένοχοι για μεταφορά υπέρβαρου φορτίου ενώ διαπίστωσε σειρά άλλων παραβάσεων όπως έλλειψη φαρμακείου, υπερβολική ταχύτητα και πλημμελή μέτρα φύλαξης και συντήρησης του φορτίου της ηρωίνης (σ.σ. ενδεικτικό είναι ότι η ηρωίνη είχε ήδη πιάσει υγρασία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα).

Εκτός της αφαίρεσης διπλώματος και του προστίμου, οι καταδικασθέντες θα επιβαρυνθούν και με πόντους ποινής στο σύστημα βαθμολόγησης παραβάσεων, το λεγόμενο point system, το ύψος των οποίων δεν έχει όμως ακόμη διευκρινιστεί. Ακόμη, θεωρούνται στο εξής υπότροποι και σε περίπτωση νέας αφαίρεσης της άδειας σε διάστημα έξι μηνών θα πρέπει να επαναλάβουν την προβλεπόμενη εκπαίδευση και να ξαναδώσουν εξετάσεις για να πάρουν στα χέρια τους το δίπλωμα.

Λίγη ώρα μετά το άκουσμα των ποινών, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν επισημαίνοντας πως η άδεια οδήγησης είναι για τους πελάτες τους εργαλείο δουλειάς και χωρίς αυτήν δεν θα μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Ωστόσο, σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «αν πληρωθεί το πρόστιμο και κλαφτούν λίγο στο λιμεναρχείο» πιθανότατα θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα διπλώματα προτού συμπληρωθεί ένας μήνας.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.