Τζιτζίκια
Sunny
33°C
 

Ποταμός θα γίνει τελικά η Πανεπιστημίου

panepistimiouΑνατροπή της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως θα έχουμε στο μεγαλεπήβολο σχέδιο ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας. Η πρόταση του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείο Okra, το οποίο είχε κερδίσει το διαγωνισμό «Rethink Athens», ακυρώθηκε καθώς ο διάσημος Ολλανδός αρχιτέκτονας Oly Van Derden βρέθηκε ντοπαρισμένος. Έτσι, η ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να στραφεί σε άλλες λύσεις.

Η ακυρωθείσα πρόταση προέβλεπε την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου ωστόσο φαίνεται πως αυτή η λύση θα εγκαταλειφθεί οριστικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κουλουριού», μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, φαβορί ήταν η πρόταση του Πίπο Μαστράντζελο, ο οποίος αποτελεί «γέννημα-θρέμμα» της μεγάλης αρχιτεκτονικής σχολής της Βενετίας, με σπουδές σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Η πρόταση του Πίπο προβλέπει την μετατροπή της Οδού Πανεπιστημίου σε ποτάμι, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Ο ποταμός θα ξεκινά από τον Πειραιά, θα διασχίζει την Πειραιώς, θα στρίβει στην πλατεία Ομονοίας και θα εκβάλλει στην Πανεπιστημίου, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του γκρίζου μέχρι σήμερα λεκανοπεδίου. Το σχέδιο μάλιστα είναι και άκρως οικονομικό αφού η δημιουργία του ποταμού θα επιτευχθεί με το «φρακάρισμα» των φρεατίων και την αναμονή της πρώτης μεγάλης βροχής.

Περιμετρικά του ποταμού θα δημιουργηθούν καφετέριες και χώροι αναψυχής ενώ μικρά καραβάκια θα πραγματοποιούν ρομαντικές βόλτες. Οι πρώτες ονομασίες που έχουν ακουστεί για τον νέο ποταμό είναι «Καμίνης Ποταμός», «Γαλάζιος Ποταμός», «Πανεπιστήμιος Ποταμός» και «Ιάκωβος» ενώ το σχέδιο προβλέπει την υποβάθμιση των περιοχών που θα βρίσκονται από την κάτω πλευρά του ποταμού στα πρότυπα του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς η αύξηση της τουριστικής κίνησης αναμένεται να αγγίξει το 72% ενώ οι τιμές στα ακίνητα γύρω από τον ποταμό θα εκτιναχθούν.

Μιλώντας στο «Κουλούρι», ο δήμαρχος της Αθήνας τόνισε: «Επιτέλους η Αθήνα θα μπορεί να λογίζεται ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το Παρίσι έχει το Σηκουάνα, το Λονδίνο τον Τάμεση, ήρθε η ώρα και η πόλη μας να αποκτήσει τον ποταμό που της αξίζει. Θα μπαζώσουμε τον Κηφισό ο οποίος προκαλεί αρνητικές αναμνήσεις και θα αγκαλιάσουμε τον νέο ποταμό. Το κλίμα αλλάζει και δεν εννοώ την υγρασία που πιθανώς να φέρει το έργο. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.»


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.