Σαρακοστή κοντή γιορτή
Mainly clear
20°C
 

«Οι ιδέες μπορεί και να πεθάνουν», αποκαλύπτει ο Πλάτωνας σχετικά με τον υποβιβασμό της ΑΕΚ

44502942_640Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ, ο οποίος επικυρώθηκε και μαθηματικά την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε σοκ και έγινε αντικείμενο έντονου σχολιασμού από ολόκληρο τον φίλαθλο κόσμο της χώρας. Τις πρώτες ώρες μετά τον υποβιβασμό της Ένωσης, τα μελοδραματικά σχόλια και οι ακραίες απόψεις έδιναν και έπαιρναν, ωστόσο όταν τα πνεύματα ηρέμησαν και η ψυχραιμία κυριάρχησε, η θέση που εκφραζόταν από πολλούς ήταν πως η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν.

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτή η άποψη έχει βάση, τον δημιουργό της θεωρίας των ιδεών, φιλόσοφο και γνωστό οπαδό της ΑΕΚ, Πλάτωνα. «Τα έχω εξηγήσει χίλιες φορές ρε παιδιά, υπάρχουν και σε βιβλία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο κόσμος που ζούμε και τον νιώθουμε τόσο αληθινό, όσα βλέπουμε ή αντιλαμβανόμαστε γύρω μας δεν είναι παρά παροδικό ομοίωμα του αληθινού κόσμου που δεν είναι άλλος από τον κόσμο των Ιδεών, δεν είναι παρά θολά απεικάσματα, ατελείς απεικονίσεις, θολά αντίγραφα του νοητού κόσμου που τον κατοικούν αποκλειστικά θείες οντότητες και ιδέες. Οι Ιδέες αποτελούν έναν αιώνιο και αμετάβλητο κόσμο, που υπάρχει για τον εαυτό του και που μόνο με τη νόηση γίνεται αντιληπτός. Υπάρχουν ιδέες για όλα όσα βάζει ο νους. Συνεπώς, μια ιδέα μπορεί να πεθάνει όταν σταματήσουμε να τη σκεφτόμαστε. Έτσι, αν η ΑΕΚ πέσει στα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δεν ασχολείται πια κανείς μαζί της, ο θάνατος του παροδικού ομοιώματος της θα προκαλέσει και το θάνατο της νοητής της ιδέας», αποκαλύπτει και σοκάρει τον κόσμο της Ένωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αγωνιστικό μέλλον της ΑΕΚ, ο Πλάτωνας εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι η διοίκηση έκανε πολλά λάθη αλλά δεν αποκλείεται να της βγει σε καλό όλη αυτή η ιστορία. Αν πρυτανεύσει η λογική τότε ίσως μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στο χάος των καθέκαστα, να καταλάβουμε το όμοιο, να ξεχωρίσουμε το ανόμοιο, να νιώσουμε την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Αυτά τα έλεγα από παλιά στον Αριστοτέλη και τώρα προσπαθώ να τα διδάξω και στον Θεμιστοκλή τον Νικολαϊδη και τον Τραϊανό, τον Δέλλα. Προσπαθούμε όλοι να πάρουμε μαθήματα από τον μεγάλο δάσκαλο, τον Σωκράτη, ο οποίος οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δυναστεία. Αν ακολουθήσουν τις συμβουλές μου τότε ίσως να βγουν από το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν δίχως να τυφλωθούν», μας εξομολογείται.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο Πλάτωνας δηλώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην αφήσει την ιδέα της ΑΕΚ να πεθάνει, τονίζοντας λακωνικά: «ΑΕΚ εδώ, ΑΕΚ εκεί, ΑΕΚ ακόμα και στον κόσμο των όντως όντων».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.