Τζιτζίκια
Mostly clear
29°C
 

Με έξοδα της Τουρκικής Δημοκρατίας η ανέγερση του μιναρέ στο στάδιο Αγία Σοφία

Όλα τα έξοδα, τις πρώτες ύλες, αλλά και 300 Τουρκοαιγύπτιους τεχνίτες θα προσφέρει το κράτος της Τουρκίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανέγερση του μιναρέ στο στάδιο Αγία Σοφία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 24 Ιουλίου, που έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μιναρές έχει σχεδιαστεί να έχει ύψος 70 μέτρα και διάμετρο στη βάση του που θα φτάνει τα 12 μέτρα.

Οι πρώτες ύλες περιλαμβάνουν πέτρες από την Υεμένη και άμμο από την θάλασσα του Μαρμαρά. Έχουν ήδη φορτωθεί από το λιμάνι του Τσανάκαλε και βρίσκονται εν πλω για το Κάιρο όπου θα επιβιβαστεί το εργατοτεχνικό προσωπικό. Μέχρι αύριο το βράδυ αναμένεται να έχουν φτάσει στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ οι εργασίες αναμένεται να έχουν ξεκινήσει μεθαύριο το πρωί.

Φτιαγμένο στα πρότυπα του μιναρέ του μεγάλου τεμένους του Αλγερίου, το εικοσαόροφο κτίσμα θα φιλοξενήσει μόνιμα στους δύο πρώτους ορόφους έναν Τουρκοαιγύπτιο ιμάμη που θα μείνει πίσω. Από τους υπόλοιπους ορόφους, δύο θα χρησιμοποιηθούν απο τις ακαδημίες της ΑΕΚ ως οικοτροφείο, ένας από το τμήμα πινγκ πονγκ, δύο θα γίνουν μπουτίκ, ενώ στους ψηλότερους θα τοποθετηθούν πλήθος μεγαφώνων. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το στάδιο θα ανοίγει για προσευχή μόνο τις Παρασκευές ή κανονικά πέντε φορές καθημερινά.

Ερωτηθέντες σχετικά φίλαθλοι της ΑΕΚ, 62% απάντησαν πως ένας μιναρές είναι καλοδεχούμενος αφενός γιατί θα φέρει μαζί του λίγο από το ανατολίτικο άρωμα της Πόλης, αφετέρου γιατι θα γεμίζει δέος τους αντιπάλους. Το «Κουλούρι» απευθύνθηκε στον πρώην βουλευτή Γρ. Ψαριανό για σχόλιο, για να εισπράξει την απάντηση πως δεν τον αφορά το θέμα καθώς είναι πλέον Ολυμπιακός.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.