Ήλιος και τσίπουρο
Mostly cloudy
18°C
 

Ταχύτερα έρχεται το ασανσέρ αν το καλέσεις πιέζοντας μαζί το «πάνω» και το «κάτω», έρευνες δείχνουν

Texas_State_Capitol_Building_Elevator_Hall_Station_with_both_buttons_lit.Ευχάριστα νέα για τους βιαστικούς πολίτες φέρνουν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από ειδική ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θ. και αφορούν τις καθημερινές αναμονές στα ασανσέρ των πολυόροφων κτιρίων της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανακαλύφθηκε μηχανισμός ο οποίος έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε όλα τα ασανσέρ, ακόμα και σ' αυτά παλαιότερων χρονολογιών, σαν ένα είδος άτυπης παράδοσης ανάμεσα στους κατασκευαστές, η οποία διαρκεί ολόκληρες δεκαετίες.

Κατά τον υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται πως ο μηχανισμός αυτός εγκαταστάθηκε από τους πρώτους κατασκευαστές ανελκυστήρων ώστε, γνωρίζοντάς τον μόνο οι ίδιοι, να μπορούν να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους απλούς χρήστες στην κλήση του ασανσέρ. Όπως αναφέρει η έρευνα, ο ειδικός μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται με το πάτημα και των δύο πλήκτρων («πάνω» και «κάτω») ταυτόχρονα και μάλιστα επαναλαμβανόμενα με γρήγορο ρυθμό.

Με τον τρόπο αυτό, το ασανσέρ αντιλαμβάνεται ότι σ’ αυτό τον όροφο υπάρχει κάποιος αρκετά βιαστικός κι αφού φτάσει στον τρέχοντα προορισμό του, κινείται απευθείας προς τον καλούντα, παρακάμπτοντας τις εντολές που του έχει δώσει ο αλγόριθμος λειτουργίας του. Στο σημείο αυτό, ο υπεύθυνος της ομάδας υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που δύο ή παραπάνω χρήστες ενεργοποιούν τον μηχανισμό, προτεραιότητα θα έχει εκείνος που πιέζει το κουμπί με τον υψηλότερο ρυθμό και δύναμη, μιας και το ασανσέρ τον αντιλαμβάνεται σχεδόν ως έκτακτο περιστατικό σπεύδοντας προς εκείνον.

Με βάση την παραπάνω έρευνα βέβαια, δικαιωμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όλοι εκείνοι που για να καλέσουν το ασανσέρ πίεζαν και τα δύο πλήκτρα δεχόμενοι επικριτικά σχόλια από άλλους, ωστόσο αναμένεται η είδηση αυτή να μην αλλάξει δραστικά τα πράγματα για τους Έλληνες χρήστες, μιας και ούτως ή άλλως οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν αντιλαμβανόντουσαν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο πλήκτρα και έκαναν εν αγνοία τους χρήση του μηχανισμού.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.