Βγείτε να δούμε τι θα καταλάβετε
Mostly cloudy
17°C
 

Τα μέτρα είναι για τα αντίμετρα ό,τι η ύλη για την αντιύλη, δηλώνει η κυβέρνηση

antiyliΤην αναλογία μεταξύ ύλης-αντιύλης και μέτρων-αντιμέτρων τονίζουν με δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινοβραδινή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα αντίμετρα μπορούν να θεωρηθούν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα μέτρα, διαφέρουν όμως στο πρόσημο, το οποίο είναι εντελώς αντίθετο: εάν ένα μέτρο έχει πρόσημο -1, το αντίστοιχο αντίμετρό του έχει +1. Όταν ένα μέτρο συγκρουστεί με ένα αντίμετρο, τότε και τα δύο εξαϋλώνονται άμεσα, απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το εάν υπάρχει μέτρο που είναι ταυτοχρόνως και μέτρο και αντίμετρο.

Όπως εξηγούν οι βουλευτές, για κάθε 4,9 δισ. περικοπών στις συντάξεις και μειώσεων του αφορολογήτου, υπάρχει στη φύση το ίδιο ποσό σε αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί και να έρθει σε επαφή με το αρχικό μέτρο ώστε να το εξουδετερώσει.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ. Ι. Γιατζανής, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην πράξη η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, καθώς στο σύμπαν παρατηρούνται σχεδόν αποκλειστικά μέτρα και κανένα αντίμετρο. Το πρόβλημα αυτό χαρακτηρίζεται ως το παράδοξο της ασυμμετρίας μέτρων-αντιμέτρων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά ερωτήματα της σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής επιστήμης.

Η έρευνα σχετικά με το ζήτημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ερευνητικές ομάδες ανά την υφήλιο, οι οποίες ελπίζουν να εξηγήσουν την παράξενη αυτή δυσαρμονία. Μεταξύ των έως τώρα υποθέσεων, συγκαταλέγονται οι θεωρίες ότι τα αντίμετρα βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό σύμπαν, παράλληλο με το δικό μας ή ότι υπάρχουν παντού γύρω μας αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο είναι αδύνατον να ανιχνευθούν.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος άρχισε να σχεδιάζει τροχιές καονίων (Κ-σωματιδίων) με τον μαρκαδόρο του, χωρίς να καταφέρει τελικά να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Το «Κουλούρι» προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως ο υπουργός Οικονομικών εκείνη την ώρα παρακολουθούσε επανάληψη του «Survivor» και δεν σήκωσε το τηλέφωνο.