Ιουλιανά
Clear sky
33°C
 

Γύρω από τους Μολάους Λακωνίας περιστρέφεται το σύμπαν, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια ανακάλυψη που έρχεται να ταράξει συθέμελα τις αρχές της σύγχρονης κοσμολογίας και να καταρρίψει την ηλιοκεντρική θεωρία που διατύπωσε πρώτος τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Αρίσταρχος ο Σάμιος και αργότερα ο Κοπέρνικος κατά την Κοπερνίκεια επανάσταση, διαφαίνεται στη νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που δημοσιεύθηκε στο σημερινό τεύχος του Scientific American.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο το ηλιακό μας σύστημα αλλά ολόκληρο το γνωστό σύμπαν φαίνεται πως περιστρέφεται τελικά γύρω από τους Μολάους Λακωνίας, που βρίσκονται 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Στην εν λόγω κωμόπολη καταγράφηκαν οι ισχυρότερες δυνάμεις Κοριόλις, προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ κάθε σημείου σε ακτίνα 600 εκατομμυρίων ετών φωτός προς τον βόρειο πόλο του γαλαξία μας.

«Η πιθανότητα να συμβαίνει ένα τέτοιο κοσμικό γεγονός κατά τύχη είναι μία στο εκατομμύριο» τόνισε χαρακτηριστικά ένας εκ των συγγραφείς της δημοσίευσης, που μίλησε στο «Κουλούρι» από το αστεροσκοπείο του Πάλομαρ όπου παραθερίζει. «Όλα δείχνουν πως οι Μολάοι Λακωνίας είναι πράγματι το κέντρο του σύμπαντος», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται διεθνώς ο οικισμός από την εποχή τον Ορλωφικών, ενώ πριν από αυτό η προηγούμενη αναφορά ήταν τον 13ο αιώνα στη Συνθήκη της Σαπιέντζας από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός μόνο καλό είναι για την έδρα του δήμου Μονεμβασίας, που ίσως μπορέσει να προσελκύσει έτσι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Από την πλευρά τους, οι Σπαρτιάτες, δηλαδή όσοι κατοικούν στην πόλη της Σπάρτης, αντέδρασαν μάλλον αδιάφορα στο άκουσμα της είδησης δηλώνοντας πως είτε δεν διαβάζουν Scientific American είτε ότι ήξεραν ήδη πως εκεί είναι το κέντρο του σύμπαντος. Αλλά και οι Σπαρτιάτες που ψηφίζουν το νεοναζιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», το ίδιο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.