Οι επόμενες δύο βδομάδες είναι κρίσιμες
Partly sunny
16°C
 

Απίστευτα παιχνίδια στην πλάτη του κυπριακού λαού καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα απίστευτα παιχνίδια που έχουν στηθεί στην πλάτη του Κυπριακού λαού τα τελευταία χρόνια, τα οποία όπως αναφέρει φανερώνουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Το συμφέρον του κυπριακού λαού επιτάσσει να μην υπάρχει κανένα παιχνίδι στην πλάτη του. Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση ώστε να σταλεί καθολικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μετατραπεί ούτε σε παιδική χαρά ούτε σε 'προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης' όπως την αναγόρευσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη εδώ και μερικά χρόνια. Η Κύπρος πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης των λαών της περιοχής μας και τα παιχνίδια που παίζονται πρέπει να είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Κουλουριού» τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στην αδερφή Κύπρο αποτελούν κατά σειρά τα παρακάτω:

Βασιλιτζιά τζαι μυριτζιά: Πρόκειται για ένα θεαματικό και πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, που χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση των παιχτών. Όσοι παίχτες μαζευτούν χωρίζονται σε δυο ισάριθμες ομάδες. Γίνεται κλήρωση για το ποια ομάδα θα αναλάβει το ρόλο της "βασιλιτζιάς", δηλαδή τα μέλη της θα "καβαλλικέψουν" στις πλάτες των μελών της άλλης. Ο ένας ανεβαίνει στην πλάτη του άλλου και ανυψώνοντας τα δάκτυλα του λέει: «Βάσιλιτζιά, τζιαι μετα πόσα της...». Ο άλλος που είναι από κάτω χωρίς να βλέπει πρέπει να μαντέψει πόσα είναι τα ανοικτά δάκτυλα. Αν η απάντηση είναι σωστή, τότε αλλάζουν θέσεις, αλλιώς συνεχίζουν μέχρι να δοθεί η σωστή απάντηση. Σημειώνεται εδώ πως η Βασιλιτζιά τζαι μυριτζιά είναι η αιτία για 4 στους 10 τραυματισμούς σπονδύλων στην μεγαλόνησο.

Ζίζιρος: Δυστυχώς δεν βρέθηκε μεταφραστής για να μας εξηγήσει τους κανόνες του παιχνιδιού

Αππήησεν ο κάμηλος: Παιχνίδι διασκεδαστικό, αλλά και δυναμικό, με φάσεις αγωνίας. Παίζεται από μεγάλα παιδιά. Το παιχνίδι αναπολεί τον καιρό που στην Κύπρο οι μεταφορές γίνονταν με καμήλες, δηλαδή τη δεκαετία του '90. Τότε, λοιπόν, καθόλου σπάνια, οι καμήλες εκδικούνταν τους καμηλιέρηδες, όταν για κάποιο λόγο τις χτυπούσαν, και επιτίθεντο εναντίον τους σε ώρες σχόλης με στόχο να καθίσουν από πάνω τους και να τους σκάσουν.

Ξεροπόταμος: Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι χωρίς στοιχεία συναγωνισμού, χωρίς νικητές και ηττημένους, που με την πρώτη ματιά φαίνεται σύμφωνο με τις αρχές του ΑΚΕΛ. Όλα τα μέλη της παρέας μπαίνουν στη σειρά με μέτωπο προς τα έξω, απέχοντας δυο ως τρία μέτρα μεταξύ τους. Σκύβουν, έτσι που το κορμί τους να σχηματίζει γωνία, στερεώνουν τα χέρια με τις παλάμες στα γόνατα και χαμηλώνουν όσο γίνεται το κεφάλι. Η τέλεια συνταγή για λουμπάγκο.

Όταν όλοι είναι έτοιμοι, ο τελευταίος σηκώνεται, τρέχει και πηδά με το κατάλληλο άλμα εφαλτηρίου πάνω από τους συμπαίχτες του μέχρι και τον τελευταίο. Αμέσως ξανασκύβει στην επόμενη θέση με τον ίδιο όπως στην αρχή τρόπο. Στο μεταξύ ο δεύτερος, μόλις πηδήσει από πάνω του ο πρώτος, σηκώνεται και αυτός και πηδώντας πάνω από τους συμπαίχτες του τον ακολουθεί, πηδώντας τώρα αυτός και πάνω από τον προηγούμενο που έχει στο μεταξύ σκύψει, και σκύβει και αυτός παίρνοντας την κατάλληλη θέση. Εννοείται ότι η πορεία του «ξεροπόταμου» που σχηματίζεται από τους παίχτες ακολουθεί τη διαμόρφωση του χώρου μέσα στον οποίο οργανώνεται το παιγνίδι και είναι δυνατό σχηματίζοντας κύκλο να επανέρχεται στην πρώτη του 'κοίτη'. Φυσικά ο τρίτος ακολουθεί το δεύτερο, ο τέταρτος τον τρίτο κ.ο.κ.

Πρώτη ελιά: Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι μικρής παρέας φίλων. Παίζεται συνήθως από εφήβους ή πολύ νεαρά άτομα. Στην αρχή ρίχνεται κλήρος για να βρεθεί ο "άτυχος" που θα αναλάβει το ρόλο της "ελιάς". Το παιδί που έχει κληρωθεί θα πρέπει να σκύψει κάθετα προς τη φορά της κίνησης για να πηδήξουν από πάνω του τα υπόλοιπα μέλη της παρέας με δεκαπέντε διαφορετικούς τρόπους! Τη θέση του θα πάρει ο παίχτης που τυχόν δε θα καταφέρει να εκτελέσει σωστά και με πλήρη ακρίβεια κάποιο άλμα. Όταν ο παίχτης που διαδραματίζει την ελιά απελευθερωθεί, πρέπει, πριν συνεχιστεί το παιχνίδι από το σημείο της αλλαγής, να εκτελέσει επιτυχώς όλα τα άλματα που πραγματοποίησαν οι άλλοι όσο αυτός ήταν ελιά. Αν κάπου αποτύχει, φυσικά ξαναγίνεται ελιά.