Βγείτε να δούμε τι θα καταλάβετε
Mostly cloudy
17°C
 

Με ταπετσαρία θα καλυφθούν οι βράχοι πίσω από την παραλία «Ναυάγιο»

Άμεσα μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, όπου την Πέμπτη σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνολικά επτά τραυματισμοί.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Έλενα Κουντουρά σε κοινό ανακοινωθέν με τον δήμαρχο Ζακύνθου, στο σημείο πρόκειται να τοποθετηθεί ταπετσαρία που θα καλύπτει ολόκληρη τη βραχώδη περιοχή πίσω και περιμετρικά της παραλίας, έως την άκρη του κόλπου.

Η απόφαση κινείται σε δύο άξονες, καθώς η ταπετσαρία από τη μία θα διασφαλίζει την ασφάλεια των λουομένων σε περίπτωση μελλοντικού γεωλογικού συμβάντος (σ.σ. με παρόμοιο τρόπο με τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται κατά μήκος των εθνικών οδών) και από την άλλη θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τουριστών, οι οποίοι θα αντικρίζουν ένα λιγότερο απειλητικό τοπίο.

«Η διάσημη παραλία της Ζακύνθου προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, που καταφθάνουν για να θαυμάσουν το μαγευτικό τοπίο και να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά. Ταυτόχρονα όμως τρομάζει με την άγρια ομορφιά της, με τους γκρεμούς να υψώνονται πάνω από τα κεφάλια των λουομένων. Σκεφτείτε πως πολλοί από τους τουρίστες είναι συνηθισμένοι σε πιο ήπια τοπία και δεν είναι προετοιμασμένοι για κινδύνους όπως μία κατολίσθηση» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άμεσα μέτρα, ώστε να προλάβουμε την κατάσταση μετά το συμβάν της Πέμπτης και το Ναυάγιο να μην θεωρηθεί επικίνδυνη παραλία στη συνείδηση των ξένων τουριστών» συμπλήρωσε η κα Κουντούρα, προτού παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο για την ταπετσαρία, που απεικονίζει πράσινα λιβάδια με ένα ποταμάκι να κυλάει και στο βάθος ένα μικρό δασάκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Υπουργείο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν ήδη ζητήσει προσφορές από συνεργεία για τις εργασίες τοποθέτησης της ταπετσαρίας και αναμένεται να καταλήξουν στην επιλογή τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ το κόστος του έργου θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε έκπληκτος με την εντύπωση που έχει προκαλέσει η κατολίσθηση. «Πως φαντάζεστε ότι δημιουργήθηκε ο γκρεμός εκεί; Και το πλοίο για κάποιο λόγο ναυάγησε» διερωτήθηκε ο κ. Λέκκας σε επικοινωνία του με ρεπόρτερ του «Κουλουριού».