Έχει πάρα πολύ χιόνι
Mostly clear
2°C
 

Απόλυτα φυσιολογική ζωή έχει καταφέρει να βιώνει άνθρωπος που φοράει κονκάρδες

Κονκάρδα: Υπερβολή ή ψυχική ασθένεια;

Είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι από εμάς -είτε το έχουμε αντιληφθεί είτε όχι- έχουμε συναντήσει, ίσως και συνομιλήσει, με κάποιο άτομο που να φοράει κονκάρδες.

Υπάρχουν άνθρωποι που φορούν κονκάρδες οι οποίοι χαίρουν γενικής εκτίμησης, είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά, έχουν δημιουργήσει οικογένεια και ζουν μία απόλυτα φυσιολογική κοινωνική ζωή. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που ζουν κοινωνικά απομονωμένοι, έχοντας μεγάλα προβλήματα εξάρτησης από κονκάρδες ή παραμάνες.

Η συνύπαρξη με έναν άνθρωπο που φοράει κονκάρδες

Ορισμένα εύλογα και, συνάμα, ενδιαφέροντα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: «Πώς μπορεί να είναι η συνύπαρξη με έναν άνθρωπο που φοράει κονκάρδες;», «Τι είδους άτομο είναι και ποια χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ο ή η σύντροφος ενός ατόμου που φοράει κονκάρδες;», «Τι μπορεί να τον κάνει να παραμένει σε μία σχέση με ένα άτομο που μονίμως φοράει κονκάρδες, όχι μόνο με το/τη σύντροφό του αλλά και με το στενό κύκλο φιλικών και συγγενικών ατόμων του ζευγαριού;».

Ορισμένοι άνθρωποι που φοράνε κονκάρδες είναι τόσο χαρισματικά άτομα που, στην κυριολεξία, σαγηνεύουν και «αποπλανούν» τον περίγυρό τους κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ο περίγυρος θεωρεί αυτού του είδους τους ανθρώπους ως ιδιαίτερα ευφυή, γοητευτικά και κοινωνικά επαρκή άτομα. Υπάρχει όμως και ένας σκοτεινός κόσμος στην δίνη του οποίου βρίσκονται αρκετά άτομα που δεν έχουν βρει τη δύναμη να βγουν προς τα έξω.

«Το Κουλούρι» συνάντησε ένα τέτοιο άτομο, τη Σοφία, η οποία έριξε λίγο φως στον κόσμο των συνανθρώπων μας αυτών, και σας μεταφέρει τις απαντήσεις της σε 3 καίρια ερωτήματα που δείχνουν πως με θάρρος και επιμονή, ένας άνθρωπος που φοράει κονκάρδες μπορεί να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

-Σε όλον αυτόν τον αγώνα που έδωσες, ένιωσες ποτέ κουρασμένη; Ένιωσες κάποια στιγμή ότι θες να τα παρατήσεις και να μην παλέψεις άλλο;

Η αλήθεια είναι ότι πέρασα πολλά χρόνια να αγωνίζομαι για να παραμείνω ζωντανή φορώντας κονκάρδες μόνο στην άνεση του σπιτιού μου. Η κονκάρδα είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου ότι κουράστηκα τον τελευταίο χρόνο που βρισκόμουν μέσα στο σπίτι χωρίς να μπορώ να βγω έξω από το φόβο του τραμπουκισμού και της κοινωνικής απομόνωσης. Υπήρχαν ημέρες που δεν την πάλευα καθόλου και αυτό τον τελευταίο καιρό με έκανε να αισθάνομαι πολύ μικρή μπροστά σε όλο αυτό που περνούσα. Ένιωθα έντονη απογοήτευση που δεν μπορούσα να κάνω ότι έκαναν οι άνθρωποι της ηλικίας μου. Παρόλα αυτά δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω τον αγώνα. Είχα αφεθεί και περίμενα.

-Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό; Πιστεύεις ότι σε βοήθησε; Σου έδωσε δύναμη;

Από παιδί είχα πολύ έντονη την ανάγκη να πιστεύω στον Θεό. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πολύ στους Αγίους. Γι'αυτό έχω πάντα στο πέτο μια πανέμορφη κονκάρδα με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το φίδι. Νομίζω ότι η πίστη αυτή με βοήθησε σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ήταν για εμένα αυτό που με ηρεμούσε. Έλεγα ότι αν φύγω από την ζωή, θα πάω εκεί και αυτό με έκανε να νιώθω καλύτερα. Από την άλλη δεν πίστευα πραγματικά ότι κάτι κακό θα μου συνέβαινε. Ήταν συναισθήματα που εναλλάσσονταν ανάλογα με την ημέρα και την κατάσταση των κονκάρδων μου. Την πρώτη ημέρα που βγήκα για πρώτη φορά στο δρόμο με κονκάρδες στο τζάκετ αλλά και στο παντελόνι μου, ήταν η πρώτη φορά στα δυο χρόνια που η μητέρα μου με είχε αφήσει μονή μου. Είχε επισκεφθεί την Παναγία στην Τήνο για να προσευχηθεί. Αυτό το γεγονός και μόνο, με έκανε να βγω στο δρόμο με την σιγουριά ότι όλα θα πήγαιναν καλά.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις σε όσους περνούν όσα έχεις περάσει κι εσύ;

Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω σε όλα τα παιδιά και σε όλους όσους περνούν αυτή την μεγάλη δοκιμασία, είναι να μην απελπίζονται. Ο δρόμος προς την αποδοχή δεν είναι εύκολος. Μέσα από την ψυχή μου όμως σας λέω ότι αξίζει τον κόπο! Αξίζουν η απομόνωση, τα δάκρυα, οι απογοητεύσεις. Μακάρι να μην υπήρχαν όλα αυτά, αλλά υπάρχουν. Μετά όμως από όλα τα δύσκολα, καταλήγει σε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Βάλτε στόχους και μην σταματάτε να ονειρεύεστε. Αυτά τα δυο μυστικά θα σας κάνουν να μην θέλετε να εγκαταλείψετε και να πεισμώνετε μέχρι να κατακτήσετε τον στόχο και να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρα σας.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.