Αφρικανικά πόνι
Mainly clear
21°C
 

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια στιγμή για να νικήσουμε την αναβλητικότητα

«Μην αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα» έχουν δηλώσει ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον ο Ησίοδος τον 7ο π.Χ. αιώνα, ο βουδιστής Σαολίν μοναχός Μποντιντάρμα και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Αλλά όλοι μας κατά καιρούς αναβάλλουμε δουλειές και υποχρεώσεις, τεμπελιάζουμε, βυθιζόμαστε στην καθημερινότητα και υπεκφεύγουμε. Και πολύ περισσότερο εσείς.

Αν νιώθετε ότι η συνήθεια σας αυτή σας κρατάει πίσω, σας προκαλεί ανησυχία ή σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσατε, ίσως, να κάνετε κάποια στιγμή, όταν έχετε χρόνο, αν δεν είστε απασχολημένοι με κάτι άλλο και το τάιμινγκ είναι σωστό.

Ιδού 5 από αυτά, όπως τα σταχυολόγησε ο δρ. κλινικής ψυχολογίας Λώρενς Τζακόμπι του πανεπιστημίου Σιου Φολς των ΗΠΑ.

1. Βρείτε κάτι που έχετε αναβάλει. Είναι δύσκολο να νικήσετε την αναβλητικότητα αν δεν έχετε τίποτα να κάνετε και ως εκ τούτου τίποτα να αναβάλλετε. Αν περνάτε τις μέρες σας βλέποντας κόμικς και τρώγοντας δημητριακά, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι. Μήπως υπήρχε κάτι που έπρεπε να έχει γίνει τον τελευταίο μήνα;

2. Σκεφτείτε τα συναισθήματα σας. Υπάρχει πιθανότητα η συγκεκριμένη εργασία να είναι τελικά ευχάριστη; Θα σας δώσει κάποια ηθική ικανοποίηση αν την ολοκληρώσετε; Αν η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι όχι, ίσως έχετε δίκιο που την αναβάλλετε. Σίγουρα υπάρχει κάτι καλύτερο για να γεμίσετε τον χρόνο σας από μια επίσκεψη σε οδοντίατρο ή σε δημόσια υπηρεσία.

3. Σχεδιάστε το τι πρέπει να γίνει, σπάστε το σε μικρά βήματα και γράψτε ένα λεπτομερές πλάνο για την ολοκλήρωση της εργασίας σας, από την αρχή ως το τέλος. Ιδανικά πρέπει να είναι τουλάχιστον 15.000 λέξεις και σίγουρα πρέπει να περιέχει εισαγωγή και βιβλιογραφικές αναφορές. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται στον προγραμματισμό, αναλογιστείτε κάθε αναποδιά ή εμπόδιο που ενδέχεται να εμφανιστεί στην πορεία. Μετά από 6 μήνες με 1 χρόνο θα είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση, αν δεν έχει προκύψει κάτι άλλο.

4. Βρείτε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Το τάιμινγκ έχει σημασία, είναι η πρώτη βδομάδα του Μαρτίου η σωστή στιγμή να τακτοποιήσετε επιτέλους το μπαλκόνι; Δεν έχει νόημα να πλύνετε το αυτοκίνητο αν πρόκειται να βρέξει τις επόμενες μέρες. Προγραμματίστε εκ των προτέρων και αποφασίστε ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία. Αν δεν την τηρήσετε βρίσκετε άλλη.

5. Απλά κάντε το. Επίσης, μην αγχώνεστε, μην στενοχωριέστε και ηρεμήστε, δεν χάλασε ο κόσμος.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.