Εβδομάδα ΠΑΣΟΚ
Mostly cloudy
15°C
 

To διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί αν η απόφαση των διαιτητών για συνέχεια της φάσης γράφεται «παίζετε» ή «παίζεται»

Barcelona+v+Al+Ahly+FA+Wembley+Cup+ge3rGHrRAeJlΤο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στα γήπεδα της Βραζιλίας, βρίσκεται στην κορύφωσή του και μαζί με το ενδιαφέρον των θεατών «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της ορθογραφίας της εντολής των διαιτητών «παίζετε/αι».

Οι εκφωνητές των αγώνων συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη έκφραση όταν ο διαιτητής δείχνει με τα χέρια του πως δεν έχει σημειωθεί παράβαση (συνήθως πέναλτι), καλώντας τους ποδοσφαιριστές να συνεχίσουν τη φάση. Η φράση «παίζετε/αι» χρησιμοποιείται εκτεταμμένα εδώ και πολλά χρόνια από σχολιαστές τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, προκαλώντας μπέρδεμα, δυσφορία και αναστάτωση σε τηλεθεατές και ακροατές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν ο «άρχοντας του αγώνα» καλεί τους ποδοσφαιριστές να παίξουν («παίζετε») ή αναφέρεται γενικότερα στο γεγονός πως το παιχνίδι πρέπει να συνεχιστεί («παίζεται»). Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς φαν του βασιλιά των σπορ στο να σταματήσουν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ έρευνες έδειξαν πως έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της μάστιγας της παθητικής φωνής.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Επικοινωνήσαμε με καθηγητές γλωσσολογίας, διατητές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, αλλά πέσαμε για ακόμη μια φορά σε τέλμα», περιγράφει ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο., Γιώργος Σαρρής και συνεχίζει: «οι απόψεις μοιράζονται ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν πως οι ρέφερι χρησιμοποιούν ενεργητική φωνή, απευθυνόμενοι στους ποδοσφαιριστές και εκείνους που θεωρούν πως πρόκειται για κλασική περίπτωση παθητικής φωνής, με γενικότερη εντολή προς το παιχνίδι. Έτσι δεν βγαίνει άκρη όμως, δεν μπορούμε να χαρούμε το παιχνίδι».

Έτσι, αφού όλες οι προσπάθειες εύρεσης μιας λύσης έπεσαν στο κενό, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά με το ποια είναι η ορθογραφία της λέξης. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, όλοι οι σχολιαστές δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το «παίζετε/αι», το οποίο αντικαθίσταται προσωρινά από τη φράση «ο διαιτητής δείχνει πως πρέπει να συνεχιστεί το παιχνίδι από τους ποδοσφαιριστές», ενώ μετά τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης, οι εκφωνητές θα οφείλουν για ένα διάστημα να αποσαφηνίζουν την ορθογραφία της λέξης (π.χ.« ο διαιτητής δείχνει παίζετε με ε ή παίζεται με αι»), μέχρι το κοινό να εξοικειωθεί με την οριστική λύση.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί το θέμα από κοντά και θα σας ενημερώσει πρώτους για την οριστική απόφαση του δικαστηρίου.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.