Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Sunny
23°C
 

Υποψήφιο για Νόμπελ λογοτεχνίας ανθολόγιο συνθημάτων του ΠΑΟΚ

ponaneΜετά τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, άλλη μια υποψηφιότητα για Νόμπελ έρχεται για την πατρίδα μας. Αυτή τη φορά, πρόκειται για υποψηφιότητα στην κατηγορία της Λογοτεχνίας, και το βραβείο διεκδικεί ανθολόγιο συνθημάτων του ΠΑΟΚ που εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

Εκείνοι που θεωρούνται «ειδικοί» στα βραβεία Νόμπελ έχουν ήδη διατυπώσει την άποψη ότι ίσως φέτος είναι η ευκαιρία του δικέφαλου του βορά, ο οποίος εμπνέει χιλιάδες οπαδούς για δημιουργικότατη συγγραφή στίχων καθημερινά, να κερδίσει.

Συνολικά 64 πρόσωπα ή κερκίδες διεκδικούν φέτος το βραβείο, αριθμός που ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 54, το οποίο είχε σημειωθεί το 2014. Οι υποψηφιότητες κυμαίνονται από συγγραφείς χαϊκού στο Μπρούκλιν μέχρι και την Μελάνια Τραμπ, ενώ βέβαια ανάμεσά τους υπάρχουν και οι ελληνικές προτάσεις.

Η Αιμιλία Κανελλοπούλου, μία από τις πρωτοπόρους στην αυτόματη γραφή, η οποία έγινε διάσημη όταν ανέβασε στο Twitter χωρίς να το σκέφτεται ποίημα για το σκύλο της σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, οι Χατζηφραγκέτα για την επίτευξη της ομοιοκαταληξίας με τη λέξη Ζαλαγέτα, και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ήταν οι άλλες προτάσεις της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Ε.Ο.Ε και της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Ιουλίου και ο νικητής του βραβείου- που συνεπάγεται και έπαθλο 930.000 ευρώ- θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Η Π.Α.Ε ΠΑΟΚ έχει ανακοινώσει ήδη πως τα πιθανά έσοδα από το βραβείο θα διατεθούν για καλό σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχει δημόσια λίστα με τις υποψηφιότητες κάθε χρόνου. Η ολοκληρωμένη λίστα με τους διεκδικητές του έτους δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο μετά από 50 χρόνια, ένας περιορισμός που ισχύει από το 1901.

«Το Κουλούρι» εξασφάλισε από τον εκδοτικό οίκο του ανθολογίου μερικούς από τους στίχους του βιβλίου προς τέρψιν και διασκέδαση των αναγνωστών του.

Βάλτε φωτιά, κάψτε καλά, Ομόνοια και Πειραιά
Το Σύνταγμα και τη Βουλή
Τη μπασταρδούπολη αυτή, και της μαμάς σας το μο..ί

 ΠΑΟΚ να ξέρεις ότι σ’ αγαπάω
Σε λύπες και χαρές σ’ ακολουθάω,
Και όταν μια μέρα ΠΑΟΚ θα πεθάνω,
Εκεί ψηλά πο...α θα τα κάνω

Οεο Οεο Οεο
Το καλαμάκι ρε δε τρώγεται σε λέω.
Κρέμα μπουγάτσα είναι το φαγητό σου.
Και λεμονίτα τ’ αναψυκτικό σου.
Κι όταν θα θες να δροσιστείς λιγάκι.
Πιες τον φραπέ, μ’ ένα σπαστό σουβλάκι

Πέρασες την ζωή σου μαύρος,
Την άλλη μισή λευκός
Τζάκσον, ζεις
Για πάντα ΠΑΟΚτσής

Άγιος Βασίλης έρχεται
Και η ψ..ή του κρέμεται,
Μ' ασπρό-
Μ' ασπρόμαυρο παπάρι
Για τον πού-,
Για τον που...ρά τον Άρη


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.