Αφρικανικά πόνι
Mainly clear
21°C
 

Ρωμαϊκές γαλέρες στη θέση των επιβατηγών πλοίων φέρνει το Υπουργείο Ναυτιλίας

Με γαλέρες ρωμαϊκού τύπου σχεδιάζει να αντικαταστήσει την πλειοψηφία των επιβατηγών πλοίων το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό και εμπνευστή του σχεδίου, κ. Μουσουρούλη, πρόκειται για μια επαναστατική πρωτοβουλία η οποία  στοχεύει στη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσω της μείωσης κατανάλωσης πετρελαίου από τα πλοία.

Με δηλώσεις του ο Υπουργός διευκρίνισε πως οι ίδιοι οι επιβάτες της γαλέρας θα είναι υπεύθυνοι να φέρουν το δρομολόγιο σε πέρας. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε έναν επιβάτη θα αντιστοιχεί και μια ειδική θέση κωπηλάτη στο αμπάρι του πλοίου, θέση στην οποία αναμένεται να παραμείνει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδρομής. Προκειμένου μάλιστα να συντονίζονται οι επιβάτες-κωπηλάτες θα υπάρχουν στον χώρο τύμπανα τα οποία θα χτυπιούνται με σταθερό ρυθμό από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη του πληρώματος. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες αντιδράσεις από τους επιβάτες εξετάζεται η προληπτική παρουσία χειριστών μαστιγίων.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα παιδιά, τα οποία θα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ρίψη στη θάλασσα των σορών όσων κωπηλατών δεν αντέξουν την πολύωρη καταπόνηση. Φαίνεται ωστόσο πως δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες να ταξιδέψουν καθώς το επιπρόσθετο βάρος σε συνδυασμό με την αδυναμία τους να κωπηλατήσουν θα εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι πολίτες επιλέξουν να ταξιδεύσουν με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν εισιτήριο, ενώ για τους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς θα υπάρχουν θέσεις για κωπηλάτες οι οποίοι θα αμείβονται για την εργασία τους, κίνηση που αναμένεται να «χτυπήσει» την ανεργία.

Με θετικές δηλώσεις υποδέχθηκε την πρωτοβουλία του Υπουργείου το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, τονίζοντας ότι το σχέδιο αναμένεται να μειώσει δραματικά τα κρούσματα παχυσαρκίας στους Έλληνες πολίτες. Από την πλευρά του, το κόμμα των «Οικολόγων-Πράσινων» έσπευσε να επικροτήσει την κίνηση, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «ιδιαίτερα πράσινο», καθώς προστατεύει το περιβάλλον μέσω της μείωσης των προϊόντων καύσης του πετρελαίου. Τέλος, από τη μεριά τους, οι κάτοικοι των νησιών της λεγόμενης «άγονης γραμμής» μέσω εκπροσώπων τους δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς θα τους δίνεται πλέον η ευκαιρία να επικοινωνούν με την ενδοχώρα έστω και κωπηλατώντας.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.