Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
19°C
 

Πλήρη κάλυψη του Ελλαδικού χώρου με φωτοβολταϊκά σχεδιάζει η κυβέρνηση

252018-φωτοβολταικό πάρκο 100kwΣχέδιο πλήρους κάλυψης του ελλαδικού χώρου με φωτοβολταϊκά κύτταρα το οποίο θα συνδράμει μέγιστα στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την άμεση επιστροφή της στις αγορές, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι το καλοκαίρι του 2014 όλη η Ελλάδα θα έχει μεταμορφωθεί σε έναν γιγαντιαίο συλλέκτη ηλιακής ενέργειας την οποία και θα εξάγει σε μορφή ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρωσία, την Κίνα αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, εκτός από την τεράστια οικονομική ανάσα που θα προσφέρει, το σχέδιο «Γυάλινη Χώρα» -όπως ονομάζεται- αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο πλήθος περίεργων τουριστών.

Πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως βρίσκεται ομάδα αγροτών οι οποίοι απηυδισμένοι από τις κακουχίες της χειρωνακτικής εργασίας αποφάσισαν να μεταπηδήσουν στον νωχελικό τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από διαρκείς κινητοποιήσεις, οι οποίες συχνά περιλάμβαναν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της Εθνικής Οδού, πέτυχαν ακρόαση από τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη στον οποίο εξήγησαν τον διακαή τους πόθο υιοθέτησης του «καφενειακού» τρόπου ζωής. Μετά από πολύωρες συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τον Υπουργό φαίνεται πως τον έπεισαν ότι η καλλιέργεια στη Ελλάδα είναι ανώφελη, καθώς τα ελληνικά προϊόντα δε μπορούν να ανταγωνιστούν την ποσότητα και τη τιμή που προσφέρει το  Μαρόκο ή Αίγυπτος. Αντίθετα, πρότειναν την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως μοναδική λύση μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Όπως δήλωσε ο ιθύνων νους του σχεδίου «Γυάλινη Χώρα», Κώστας Καραχάλιος στο «Κουλούρι» «η παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα δυσκολότερα άλλα και δημιουργικότερα  επαγγέλματα. Μάλιστα, ταιριάζει ιδιαίτερα στον τρόπο ζωής που αγαπήθηκε από πολλούς Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες. Το χάραμα σε βρίσκει ήδη στο καφενείο, το μεσημεράκι στο τοπικό τσιπουράδικο για μεζέ ενώ η νύχτα κυρίως στα μπουζούκια, αλλά και σε πιο τρέντυ μαγαζιά με ξένη μουσική και ημίγυμνες αλλοδαπές χορεύτριες». Τόνισε μάλιστα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί με συνέπεια σε καθημερινή βάση, όλες τις εποχές του έτους και παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μετά από  έκτακτη πολύωρη συνάντηση που έγινε μεταξύ  των υπουργών  Αθανάσιου Τσαυτάρη και του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα αποφασίστηκε όλη επόμενη δόση από το ΔΝΤ να δεσμευτεί από τους αγρότες προκείμενου να αποκτήσει το φιλόδοξο έργο σάρκα και οστά. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη ιδέα φαίνεται πως ενθουσιάστηκε και ο Υπουργός περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος ο οποίος αποφάσισε την πλήρη κάλυψη των δασικών και βραχωδών εκτάσεων της χώρας με φωτοβολταϊκά κύτταρα, κίνηση η οποία θα εκμηδενίσει τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες και ως εκ τούτου θα μειώσει κατά πολύ τις δαπάνες της πυροσβεστικής.

Τέλος, το σχέδιο «Γυάλινη Χώρα» χαιρέτισε και το κόμμα των Ελλήνων Οικολόγων σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται ότι «η πλήρης απουσία δασικών και παράλιων εκτάσεων σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, χρυσής εποχής για τον Έλληνα Οικολόγο ο οποίος δεν θα χρειάζεται πλέον να οργανώνει εξορμήσεις περισυλλογής σκουπιδιών, αλλά θα μπορεί κι αυτός να πίνει το τσίπουρό του σαν άνθρωπος».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.