Σαρακοστή κοντή γιορτή
Mainly clear
20°C
 

Το 25% του Ελληνικού Στρατού εξαγοράζει ο Στεργίου

stergiouΙκανοποίηση κυριαρχεί στις τάξεις Kυβέρνησης και Τρόικας τις τελευταίες ώρες. Την στιγμή που όλοι ανησυχούσαν ότι άλλη μια συνάντηση θα έκλεινε με άδοξο τρόπο μιας και δεν είχε γίνει καμία πρόοδος σχετικά με την απαίτηση της Τρόικας για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, ένα αντισταθμιστικό μέτρο-βόμβα από τον Yπουργό Eθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο ανέτρεψε θεματικά την κατάσταση. Ένα επίσημο έγγραφο με την πρόθεση της γνωστής εταιρείας εστίασης «Στεργίου» να εξαγοράσει ποσοστό του Ελληνικού Στρατού έφερε αέρα αισιοδοξίας στην αίθουσα του Yπουργείου Οικονομικών όπου διαδραματιζόταν η συζήτηση.

«Η Εταιρεία Στεργίου έχει  έμπρακτα αποδείξει την αγάπη της για το ελληνικό στράτευμα. Έχουμε μεγαλώσει ολόκληρες γενιές οπλιτών και αξιωματικών με τα καλής ποιότητας παρασκευάσματά μας. Τώρα ήρθε η ώρα να εμπλακούμε πιο ενεργά σε αυτό που αγαπάμε και στηρίζουμε τόσα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λακωνικός αλλά συγκινητικός πρόλογος από τον CEO της Στεργίου ΑΕΒΕ και μελλοντικό αντιστράτηγο, Τάκη Λιόλιο. Η πρόταση αφορούσε την εξαγορά του 25% των μετοχών του ελληνικού στρατού καθώς και επιπρόσθετες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα με οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το μνημόνιο που υπογράφηκε εξασφαλίζει τα εξής:

  1. Αλλάζει το χρώμα της στολής. Ο Στρατός Ξηράς από την φαιοπράσινη περνάει πλέον  στην κοκκινοκίτρινη παραλλαγή, τα επίσημα χρώματα δηλαδή της εταιρείας Στεργίου.
  2. Στις στολές θα υπάρχει στο ύψος του στήθους το λογότυπο της εταιρίας σε διάσταση 32x35cm. Θα ανακοινωθεί επίσης δημόσιος διαγωνισμός σχετικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τη βαφή των οχημάτων στα αντίστοιχα χρώματα.
  3. Τα αστέρια των αξιωματικών στα γαλόνια αντικαθίστανται με κεφτεδάκια (κύκλοι με σκίαση στα αριστερά) και τα λοχιόσημα με λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης.
  4. Δημιουργούνται σκοπιές στα κεντρικά γραφεία της Στεργίου ΑΕΒΕ στην Μεταμόρφωση καθώς και στα υποκαταστήματα σε Ν. Φιλαδέλφεια και Κηφισιά. Επίσης, ερευνάται φόρμουλα για δημιουργία 24ωρου περίπολου από δικυκλιστές.
  5. Ο Ελληνικός Στρατός είναι υποχρεωμένος να δωρίσει την επτασφράγιστη πατέντα της «Αυγόφετας™» στην εταιρεία και πλέον το προϊόν θα χορηγείται από την ίδια την εταιρεία με την νέα ονομασία «Αυγόφετα Στεργίου™».

Αν και η Τρόικα ήταν δεκτική στο να υπογράψει όλους τους όρους που έθεσε η ιδιωτική εταιρεία, η Κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να τραβήξει κάποιες κόκκινες γραμμές. Έτσι έχει «παγώσει» το αίτημα να μετονομαστεί ο Ε.Σ σε Ε.Σ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ καθώς και οι Ειδικές Δυνάμεις σε Ε.Δ. Delissimo. Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν επίσης και για την ένταξη 275 διανομέων της εταιρείας στο στράτευμα με τον βαθμό του επιλοχία.

Παρά τις μικρές  δυσκολίες που έχουν προκύψει, η γενική πεποίθηση είναι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα μπουν στα ταμεία του κράτους 12 ζεστά εκατομμύρια ευρώ. Πρώτα όμως θα πρέπει να περάσει στη Βουλή ο νόμος για την εισαγωγή του Ε.Σ. στο χρηματιστήριο της Αθήνας. «Η ανάπτυξη μας χτυπά δειλά δειλά την πόρτα. Είχαμε προτάσεις και από άλλες εταιρίες του εξωτερικού αλλά προτιμήσαμε μια ελληνική. Πιστεύουμε ότι θα είναι η καλύτερη επιλογή για την ψυχολογία του στρατεύματος. Άλλωστε αυτή είναι η Νo. 1 προτεραιότητα για εμάς στο Υπουργείο» δηλώνει στο «Κουλούρι» ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς περιμένει να αντιδράσει ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος με αυτήν τη συμφωνία, μιας και για να εγκριθεί η ιδιωτικοποίηση πρέπει να ψηφιστεί όχι μόνο από την πλειοψηφία, αλλά από το σύνολο της Βουλής ανέφερε: «Όλα θα πάνε καλά. Ακόμη και η Aντιπολίτευση γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για να μην χάσουν την δουλειά τους χιλιάδες συνάνθρωποί μας.»

Τέλος, προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις από τα άλλα κόμματα. «Όπως σας είπα όλοι δείχνουν καλή θέληση. Το μόνο σοβαρό πρόβλημα το έχει δημιουργήσει -όπως πάντα- η Χρυσή Αυγή. Ζητάει αδικαιολόγητα να αποσύρει η εταιρεία το σκεύασμα 'Αραπάκι' από την λίστα προϊόντων της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στη όλη διαδικασία» είπε πριν εισέλθει ξανά βιαστικά στην αίθουσα για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.