Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Partly sunny
24°C
 

Φλεγόμενη κάψουλα από το διάστημα εξαφανίζει ολόκληρη φυλή

Σκηνικό Αποκάλυψης στήθηκε χθες το βράδυ στην κοιλάδα Όμο της νοτιοανατολικής Αιθιοπίας, όταν φλεγόμενη μεταλλική κάψουλα με πολλά ηλεκτρονικά μέρη έπεσε φλεγόμενη από τον ουρανό και εξαφάνισε από προσώπου γης τα χωριά Katouma και Doohmjyi, προκαλώντας τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Στην περιοχή κατοικεί η αυτόχθονη φυλή Άμπαρ, μία από τις πιο ολιγοπληθείς φυλές στον πλανήτη με μόλις 100 μέλη. Έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενη εξαφάνιση της μετά το τραγικό συμβάν, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν υπάρχουν επιζώντες.

Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η κάψουλα ανήκε στον Αυστριακό αλεξιπτωτιστή Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, ο οποίος νωρίτερα κατέρριψε το ρεκόρ για ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο ύψος πηδώντας στο κενό από τα όρια της στρατόσφαιρας - 39 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο «Ατρόμητος Φέλιξ» χρησιμοποίησε την κάψουλα τελυταίας τεχνολογίας για την άνοδο του, την προστασία του από τις αντίξοες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας της στρατόσφαιρας αλλά και την επικοινωνία του με την ομάδα υποστήριξης στη Γη.

Μετά την πτώση του «Φέλιξ του Τρομερού», η κάψουλα επρόκειτο να προσγειωθεί σε κατάλληλη τοποθεσία με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου αλεξίπτωτου, το οποίο θα την επιβράδυνε. Φαίνεται όμως πως όλα πήγαν στραβά καθώς ταυτόχρονα υπέστησαν βλάβες το αλεξίπτωτο και το σύστημα πλοήγησης. Ως εκ τούτου η κάψουλα -βάρους άνω των 1,3 τόνων- έκανε ελεύθερη πτώση, αναφλέχθη και τελικά προκάλεσε τις τραγικές συνέπειες προσκρούοντας με υπερηχητική ταχύτητα στην κοιλάδα - τόπο κατοικίας των άτυχων αυτόχθονων.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.