Νυχτώνει σε λίγο
Overcast
18°C
 

Χωρίς διαβατήριο οι μετακινήσεις στην Άνω Γλυφάδα από 1η Οκτωβρίου

Μια μεγάλη αλλαγή στο ταξιδιωτικό τοπίο της Αττικής έρχεται από πρώτη Οκτωβρίου, καθώς αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ της Άνω Γλυφάδας και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Στα πρότυπα του Σένγκεν, δε θα ελέγχονται πλέον διαβατήρια και ταυτότητες στα σύνορα Άνω Γλυφάδας και Ελλάδας.

Γιατί είχε προκύψει ζήτημα διαβατηρίων εξ' αρχής;

Για όσους είναι πολύ νέοι για να το θυμούνται και για όσους δεν έχει υπάρξει ποτέ λόγος να πάνε στο εσωτερικό της Άνω Γλυφάδας, αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στα γεγονότα που είχαν οδηγήσει στην εγκαθίδρυση συνοριακών ελέγχων το μακρινό 1983-84.

Τέτοιες μέρες λοιπόν πριν από 38 χρόνια είχε επέλθει «σχίσμα» στις σχέσεις Γλυφάδας και Άνω Γλυφάδας καθώς οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας ήθελαν να προγραμματίσουν εκδήλωση καλωσορίσματος του χειμώνα, κάτι που εξόργισε Γλυφαδιώτες και υπόλοιπους κατοίκους των νοτίων προαστίων.

Κανείς άνω των 50 δε θα έχει ξεχάσει το μεγάλο «κάψιμο της σαγιονάρας» όταν χιλιάδες κάτοικοι Άνω Γλυφάδας έφτιαξαν μια τεράστια πυραμίδα με σαγιονάρες στην πλατεία Καραϊσκάκη στην οποία έβαλαν φωτιά και ορκίστηκαν να μην ξαναφορέσουν σαγιονάρα όσο ζουν.

Η σταγόνα που είχε ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση την άνοιξη του '84 του τότε κοινοτάρχη Άνω Γλυφάδας να μην παρατηρεί τη θερινή ώρα και να κλείσει όλα τα θερινά σινεμά. Από τότε λοιπόν η κοινότητα-παρίας διέκοψε τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, εγκατέστησε συνοριακούς σταθμούς σε όλες τις εισόδους της και ελέγχει διαβατήρια επισκεπτών.

«Η Ελλάδα προχωράει στο προτελευταίο βήμα ενοποίησης της επικράτειάς της (μένει το Άγιο Όρος) πάντα με γνώμονα την προστασία της αξιοπρέπειας, των κατοίκων και των επισκεπτών της» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στη λεωφόρο Γούναρη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να απολύσει τους ελεγκτές διαβατηρίων του λεωφορείου Β1. Το ΠΑΜΕ καθιστά σαφές πως είναι ενάντια στα σύνορα, αλλά και πάλι δεν πρέπει να χάνουν τη δουλειά τους συνοριοφύλακες και τελωνειακοί.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.