Ιουλιανά
Clear sky
32°C
 

Αλλάζει τον Εθνικό της Ύμνο η Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ – Η περίφημη Μασσαλιώτιδα, που συνέθεσε το 1792 ο Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ και από το 1795 αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, θα πάψει να χρησιμοποιείται από την 1.1.2013 όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν-Μαρκ Ερό το βράδυ της Δευτέρας.

Η παύση του ύμνου δε θα είναι προσωρινή αλλά μόνιμη. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία της χώρας ήρθε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον επόμενο μήνα (η ημερομηνία θα γίνει γνωστή προσεχώς), με αντικείμενο την απόφαση του νέου εθνικού ύμνου. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Γάλλοι πολίτες άνω των 18, είναι ποιο τραγούδι θα επιθυμούσαν για τον επόμενο τους ύμνο.

Έγκυρες πληροφορίες από την Πόλη του Φωτός αναφέρουν πως το φαβορί για την αντικατάσταση της «Μασσαλιώτιδας» είναι το hip hop anthem της εποχής, το Gangnam Style του Κορεάτη καλλιτέχνη PSY. «Η διπλωματική σχέση της Γαλλίας με την Νότιο Κορέα βρίσκεται στο απόγειο της τα τελευταία χρόνια και αυτό το τραγούδι  θα επισφραγίσει μια φιλία χρόνων» δήλωσε σε διεθνή μέσα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και συνέχισε τονίζοντας πως «η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη, αδερφική θα έλεγα. Θέλουμε κι άλλους Κορεάτες στον Πύργο του Άιφελ, στο Λούβρο, στο Μαραί, στο Πομπιντού και στις Βερσαλλίες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με τη σειρά του, χαιρέτησε την συγκεκριμένη κίνηση και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον PSY για συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρωτοχρονιά του 2013 όταν και θα γίνει η επίσημη αντικατάσταση του ύμνου. Αξιοσημείωτο είναι δε, πως τα ποσοστά του PSY έναντι των άλλων δύο υποψηφίων (Dalida και Christophe) στις δημοσκοπήσεις φτάνουν το εκπληκτικό 92%. «Θέλαμε κάτι πιο φρέσκο, κάτι πιο funky που να εμπνέει τον κόσμο. Με τη «Μασσαλιώτιδα», οι χορογραφίες είχαν εξαντληθεί. Ο PSY μας έδωσε όραμα. Οι Γάλλοι έχουν αγκαλιάσει το περίφημο αυτό δημιούργημα και είμαστε βαθύτατα χαρούμενοι και περήφανοι για το συγκεκριμένο πόνημα. Το μόνο που απομένει είναι η συγκατάθεση του γαλλικού λαού», δήλωσε γεμάτος χαρά και υπερηφάνεια στα γαλλικά Μέσα, ο Γάλλος πρόεδρος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα αλλά και η αντίδραση της κοινής γνώμης.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.