Τζιτζίκια
Sunny
26°C
 

Αδελφοί δήμοι το Παρίσι και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Αδελφοποιημένοι δήμοι θα είναι στο εξής το Παρίσι και τα Φιλιατρά, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη μεσσηνιακή κωμόπολη. Έμπνευση για την πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ που κοσμεί τη βορειοδυτική είσοδο της ελληνικής πόλης, το οποίο “κέντρισε” το ενδιαφέρον του κ. Ντελανοέ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Φιλιατρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντελανοέ αναζητεί εναγωνίως τρόπους προκειμένου να τονώσει την πολιτιστική ατζέντα της δημαρχίας του, κατά τη διάρκεια της οποίας η «πόλη του Φωτός» έχει κατρακυλήσει στην κατάταξη των πιο δημοφιλών μητροπόλεων του κόσμου. Φαίνεται λοιπόν πως βρήκε τη λύση στον «Πύργο του Άιφελ» των Φιλιατρών, έργο που φιλοτεχνήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

«Πιστεύουμε πως η αδελφοποίηση της πόλης μας με τα Φιλιατρά θα αποτελέσει πηγή περηφάνειας για τους Παριζιάνους» δήλωσε αποκλειστικά στο «Κουλούρι» άμεσος συνεργάτης του κ. Ντελανοέ, για να συμπληρώσει: «πιστεύουμε επίσης πως θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και για τα Φιλιατρά, καθώς η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την πόλη να σταθεί επάξια στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ θα ενισχύσει το ενδιαφέρον του διεθνούς jet set».

Οι υπηρεσίες των δύο δήμων προετοιμάζουν πλήθος δρώμενων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του εορτασμού της αδελφοποίησης των δύο ιστορικών πόλεων. Ο κ. Βλάσης Μπάκας, υπεύθυνος Πολιτιστικής Διαχείρισης του Δήμου Φιλιατρών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής μιας Αψίδας του Θριάμβου στην πόλη μας, σε σημείο που θα βρίσκεται επί της ευθείας που περνά από τον Πύργο του Άιφελ, κατά τα πρότυπα του Παρισιού. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για την κατασκευή μιας ανεστραμμένης πυραμίδας».

Από την πλευρά τους, κύκλοι της παρισινής δημοτικής αρχής αναφέρουν ότι μέσα στα πλάνα τους είναι η διοργάνωση διήμερου εορταστικού φεστιβάλ στα Ηλύσια Πεδία. Το φεστιβάλ, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη μεσσηνιακή κουλτούρα και παράδοση, θα περιλαμβάνει ψήσιμο γουρουνοπούλας, κατανάλωση παγωμένης μεσσηνιακής μπύρας, καλαματιανούς χορούς και πάτημα σταφυλιών. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη τη μεταφορά υπεραιωνόβιου πλατάνου στην πλατεία Κονκόρντ της γαλλικής πρωτεύουσας, στη σκιά του οποίου θα λειτουργεί καφέ.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.