Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Sunny
23°C
 

Φλας διαβρώνουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Σημαντικές αλλοιώσεις παρατηρήθηκαν στη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, κατά την τελευταία τριμηνιαία έκθεση των συντηρητών της αθηναϊκής Ακρόπολης. Για τις αλλοιώσεις που κατεγράφησαν βρέθηκε πως κύρια αιτία αποτελούν τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, αφού η ποιότητα του μαρμάρου που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του ναού εμφανίζει ιδιάζουσα ευαισθησία σε τεχνητά μέσα έντονης φωταγώγησης. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι για τη ζημιά που έχει προκληθεί τους τελευταίους 15 μήνες δεν ευθύνονται τα φλας των εκατομυρίων τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο στον αρχαίο ναό, αλλά αυτά των θαμώνων μπαρ στην ταράτσα του ξενοδοχείου A for Athens, το οποίο βρίσκεται περιμετρικά της πλατείας του Μοναστηρακίου.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το πρώτο εξάμηνο του 2011, φιλοξενεί στον τελευταίο όροφο ένα μπαρ, από το οποίο ένοικοι και μη μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους με θέα το σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Ως εκ τούτου, πολλοί από τους θαμώνες δράττονται της ευκαιρίας να απαθανατίσουν την μοναδική εμπειρία τους φωτογραφιζόμενοι με φόντο τον Παρθενώνα. «Είναι ένα δράμα. Έχουμε υπολογίσει πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους που βρίσκονται κάθε βράδυ στο μπαρ θα βγάλει από μια τουλάχιστον φωτογραφία. Τα μάρμαρα που είχαν επιλεχθεί για την κατασκευή του Παρθενώνα είναι πιό ευαίσθητα στα φλας που έρχονται από μακριά, παρά σε αυτά των τουριστών που βρίσκονται στο ίδιο το σημείο. Τόσα χρόνια δεν είχαμε αντιμετωπίσει πρόβλημα. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως το μπαρ του ξενοδοχείου μας έχει βάλει σε σημαντικές σκέψεις για την πορεία του Παρθενώνα ως μνημείο», δήλωσε στο “Κουλούρι” ο Σ.  Κορμπάς, προϊστάμενος της επιτροπής συντηρητών της Ακρόπολης.

Είναι γεγονός πως πολλοί από τους επισκέπτες του μπαρ επιλέγουν ξανά το σημείο για να απολαύσουν τη βραδινή τους έξοδο και να βγάλουν κι άλλες φωτογραφίες, ενώ πολλοί δε διστάζουν να εμφανιστούν και με επαγγελματικές μηχανές και εξοπλισμό (φακούς, τρίποδα κ.ά.), προκειμένου να πετύχουν την τέλεια φωτογραφία. Η διάβρωση των αρχαίων στον ιερό βράχο έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε σκέψεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου χώρου εστίασης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και δεν αποκλείεται τους προσεχείς μήνες να αποφασιστεί η απαγόρευση λήψης φωτογραφιών από τους θαμώνες.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.