Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Mainly clear
11°C
 

Μέτρα για να δυσκολέψει κι άλλο τη γλώσσα της παίρνει η Γερμανία

Βερολίνο--Νέα έκτακτα μέτρα προκειμένου τα γερμανικά να γίνουν άμεσα ακόμα πιο δύσκολα, ανακοίνωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

Όταν δημιουργήθηκε η γλώσσα των γερμανικών είχε σαν βασικό στόχο να καταστεί ιδιαίτερως δύσκολη η εκμάθηση της σε ξένους ώστε να διατηρείται η μοναδικότητα και η ανωτερότητα της γερμανικής φυλής. Έτσι εξηγείται το φαινόμενο λέξεων όπως  berschreitung, rechtschreibung και streichholzschachtel τις οποίες είναι αντικειμενικά αδύνατο να προφέρει κάποιος μη Γερμανός, αλλά και η ύπαρξη του παντελώς άχρηστου τόνου umlaut και του γράμματος "ß", τα οποία υπάρχουν για να μπερδεύουν όσους επιχειρούν να μάθουν τη γλώσσα. Για τους ίδιους λόγους υιοθετήθηκαν και οι ιδιαίτερα πολύπλοκοι κανόνες γραμματικής και συντακτικού που προέρχονται από τα αρχαία ελληνικά, τα οποία αποτελούν αρχετυπικό παράδειγμα γλώσσας που σκοπό έχει την προώθηση της ανωτερότητας της φυλής με τη δυσκολία της, άποψη που συμπυκνώνεται στο αρχαιοελληνικό απόφθεγμα «πας μη Έλλην βάρβαρος».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αρκετοί ήταν οι ξένοι που είχαν καταφέρει να μάθουν σε άριστο βαθμό την γερμανική γλώσσα, γεγονος που έχει ενοχλήσει αφάνταστα τη γερμανική Kυβέρνηση. Έτσι, η καγκελάριος Μέρκελ, ανέθεσε σε Γερμανούς γλωσσολόγους το έργο της μετατροπής των γερμανικών σε ακόμη δυσκολότερη γλώσσα. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

1. Η ενσωμάτωση στο γερμανικό λεξιλόγιο 3 νέων γραμμάτων τα οποία θα είναι απλά διαφορετικοί τρόποι εκφοράς του φθόγγου "σ"

2. Η προσθήκη 7 νέων τόνων και ακολούθως 67 νέων κανόνων που θα εξηγούν τη χρήση τους

3. Η απόφαση κάθε λέξη να έχει τουλάχιστον 7 σύμφωνα. Όσες λέξεις έχουν αυτή στιγμή λιγότερα θα αντικατασταθούν από νέες

4. Η προσθήκη 57 νέων κανόνων γραμματικής και συντακτικού

5. Κάθε λέξη θα αλλάζει γένος κάθε 3 μήνες

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2013. Όλα τα πτυχία γερμανικών καθίστανται άκυρα και όσοι ήταν κάτοχοι πτυχίων πιστοποίησης γνώσης της γερμανικής θα εξεταστούν εκ νέου με βάση τους νέους κανόνες.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.