Ιουλιανά
Clear sky
31°C
 

Τεράστιες ανακατατάξεις στον χάρτη των παγκόσμιων εθίμων έφερε το ελληνικό Halloween

PumpkinKing

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επιτυχία του πρόσφατου μαζικού εορτασμού του Halloween στην Ελλάδα, που έστρεψε τα βλέμματα του υπόλοιπου δυτικού κόσμου στην χώρα μας για ακόμη μια φορά.

Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, χιλιάδες Έλληνες ντύθηκαν «τρομακτικά» και γιόρτασαν παράλληλα με άλλους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνανθρώπους τους την ιδιαίτερη γιορτή του Halloween. Τα μπαρ όλων των μεγάλων πόλεων στολίστηκαν με κολοκύθες, ενώ παιδιά και έφηβοι κατέκλυσαν γειτονιές όπως το Ψυχικό, την Γλυφάδα και την Εκάλη στην Αθήνα, αλλά και το Πανόραμα στην Θεσσαλονίκη μαζεύοντας γλυκίσματα, σύμφωνα με το γνωστό έθιμο του «trick or treat».

Την επομένη των εορτασμών έντονος ήταν ο ενθουσιασμός από το εξωτερικό για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σχετικά με τα έθιμα άλλων λαών, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτιστικών οργανώσεων αλλά και προσώπων του διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι χαιρέτισαν και υποστήριξαν αυτή την αυθόρμητη πρωτοβουλία. Δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Ευρώπης αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δήλωσαν πρόθυμοι να «ανταποδώσουν» την τιμή οργανώνοντας με την σειρά τους εκδηλώσεις για τους εορτασμούς ελληνικών εθίμων στο μέλλον.

Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καθιερώσουν τη δική τους εκδοχή της Τσικνοπέμπτης, ενώ δήμοι σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξαν να ορίσουν στο εξής ως αργία την Καθαρά Δευτέρα, την ημερομηνία που αυτή λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Οι πόλεις του Μπρίστολ και της Σαβάννα στις ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν να ξεφαντώσουν γλεντώντας την αποκριά, παράλληλα με τις γνωστές για το καρναβάλι τους, ελληνικές αδελφές πόλεις της Κοζάνης και της Πάτρας αντίστοιχα.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς, με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να ανακοινώνει πως θα στηθεί γιγαντοοθόνη έξω από το δημαρχείο για την παρακολούθηση του προσεχούς Super Bowl, με τον δήμαρχο του Λος Άντζελες να «απαντά» με πρόταση για ρίψη σταυρού σε λίμνη του κέντρου της πόλης. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός, αναφέροντας σε γραπτή του δήλωση: «Είναι μία ακόμη νίκη για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Σύσσωμη η κυβέρνηση δηλώνει την ικανοποίησή της για την έκβαση των πραγμάτων. Ζούμε το δικό μας... Hallo-win!»


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.