Αφρικανικά πόνι
Clear sky
31°C
 

Nέλσον Ο' Μαντέλα, ιρλανδικής καταγωγής τελικά ο εκλιπών πρώην ηγέτης της Νοτίου Αφρικής

131206-nelson-mandela-bono-aretha-franklin-r-kellyΜπορεί η πρόσφατη αναφορά του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής στο πρόσωπο του Νέλσον Μαντέλα να προκάλεσε απορίες και έντονες αντιδράσεις, ωστόσο φαίνεται πως η φράση του παρεξηγήθηκε.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής ως «ο Νέλσον ο Μαντέλα», αποκάλυψε άθελα του ένα καλά κρυμμένο μυστικό το οποίο γνώριζε μόνο η οικογένεια του Νοτιαφρικανού και μερικές ακόμη εξέχουσες προσωπικότητες του πλανήτη. Κι αυτό διότι ο Αντώνης Σαμαράς στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε τη φράση «ο Νέλσον Ο' Μαντέλα», φέρνοντας στο φως τις ιρλανδικές ρίζες του συμβόλου του αγώνα κατά του ρατσισμού.

Συγκεκριμένα, όπως σας αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το «Κουλούρι», ο Νέλσον O' Μαντέλα ήταν νόθο παιδί της Νοσεκένι Φάνι και του Ρόρι Ο' Μαντέλα, Ιρλανδού ναυτικού ο οποίος βρέθηκε για ένα διάστημα στη Νότιο Αφρική το μακρινό 1917. Τον Ιούλιο του 1918 ήρθε στη ζωή ο μικρός Νέλσον, καρπός του έρωτα της Νοσεκένι και του Ρόρι, ωστόσο η αλήθεια για την καταγωγή του μικρού δεν αποκαλύφθηκε ποτέ μιας και αρχικά η μητέρα του φοβόταν να αποκαλύψει το γεγονός πως είχε συνευρεθεί με έναν λευκό και στη συνέχεια ο ίδιος ο Νέλσον Ο' Μαντέλα φοβήθηκε πως μια τέτοια αποκάλυψη θα έθετε σε κίνδυνο τον πολιτικό του αγώνα.

Την αλήθεια γνώριζαν μόνο οι τρεις σύζυγοι του «Μπαφάνα», τα έξι του παιδιά, ο Μπόνο και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατηρούσε στενή σχέση με το θρυλικό ηγέτη, με τον οποίο συχνά αλληλογραφούσε, μοιραζόμενος τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για θέματα που άπτονταν της πολιτικής, της τέχνης καθώς και του αθλητισμού.

«Ο Νέλσον Ο' Μαντέλα θα μου λείψει. Θυμάμαι την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την Νότιο Αφρική για να τον συναντήσω. Συζητούσαμε για ώρες για τον Ρόι Κιν, πίνοντας μεγάλες ποσότητες Guinness  καθώς ακούγαμε U2. Καλό ταξίδι φίλε μου», ανέφερε στο συγκινητικό του τηλεγράφημα ο πρωθυπουργός, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για να παραστεί στην κηδεία του αξέχαστου πολιτικού.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.