Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Νέα «αντίδραση» του Facebook σου επιτρέπει να δηλώσεις την ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης

Σε μια κίνηση-έκπληξη προχώρησε η Meta, ανακοινώνοντας την προσθήκη άλλης μίας «αντίδρασης» (reaction) στην πλατφόρμα του Facebook. Έτσι, δίπλα στο «Μου αρέσει» και τις αντιδράσεις Τέλεια, Χάχα, Οάου, Λυπάμαι, Έλεος αλλά και το Νοιάζομαι που προστέθηκε μέσα στην πανδημία, από τον επόμενο μήνα έρχεται να εμφανιστεί και το Μάταιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του τεχνολογικού κολοσσού, η νέα αντίδραση θα συνοδεύεται από εικονίδιο του Σισύφου να σηκώνει τον βράχο ως την κορυφή του βουνού. Με τον τρόπο αυτό θα εκφράζει τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον παραλογισμό του κόσμου και της ύπαρξης, το άσκοπο της ζωής και του θανάτου και την αέναη αλλά μάταιη αναζήτηση νοήματος.

«Όταν κάτι είναι θλιβερό αλλά αναμενόμενο, δεν έχει νόημα η πολλή συζήτηση ή είναι Τρίτη πρωί στο γραφείο, χρησιμοποιώ το Μάταιο. Άλλες χρήσεις: όταν έχω κουραστεί να περιμένω από το Σύμπαν να συνωμοτήσει για κάτι ή θέλω να δείξω σε κάποιον πως δεν έχει νόημα να ασχολείται, άσχετα με το τι έχει ποστάρει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες που διαμοιράστηκαν σε επιλεγμένους influencers.

Ωστόσο, παρότι σε πρώτη ανάγνωση η νέα αντίδραση μοιάζει κάπως απαισιόδοξη και σκοτεινή, το κοινωνικό δίκτυο διευκρινίζει πως οι χρήστες του δεν πρέπει να την ερμηνεύσουν έτσι. Αντίθετα, τους παροτρύνει να συνεχίσουν να δίνουν αξία σε κάθε τους ανάρτηση παρά την ματαιότητα.

«Το κάθε «Μάταιο» reaction είναι ένα παράσημο που μοιραζόμαστε με τους διπλανούς μας στην κοινότητα του Facebook. Είναι αυτό που έχουμε όλοι κοινό και εκφράζοντάς το, εκφράζουμε κατά βάθος την ανθρώπινη φύση μας», σχολίασε ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε σημείωμα του, που απεστάλη από άγνωστη τοποθεσία στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού.

Από την πλευρά του, το «Κουλούρι» ανυπομονεί ασφαλώς για την κυκλοφορία της νέας αντίδρασης και δεσμεύεται να αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα reaction στη σελίδα του με το Μάταιο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.