Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Πράγματι, αν γίνει ξανά σεισμός θα κουνηθούμε

Σας γράφω σήμερα από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μαζί μας εδώ έχουμε και τους συναδέλφους από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας. Θα θέλαμε οι πολίτες να είναι ψύχραιμοι, οι επιστήμονες είμαστε εδώ για να τους τα εξηγήσουμε όλα και να τους καθησυχάσουμε.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο ξύπνησε κι είναι πιθανό να γίνει κι άλλος σεισμός. Και στην Εύβοια το ίδιο. Ίσως βέβαια δεν γίνει. Ας περιμένουμε να δούμε. Αν και όπου έχει ρήγμα, κάποια στιγμή κάνει σεισμούς. Δεν ξέρουμε πότε βέβαια.

Άλλοι είναι μεγάλοι, άλλοι μικροί, άλλοι είναι προσεισμοί, άλλοι μετασεισμοί. Αν ο δεύτερος είναι μεγαλύτερος του πρώτου, αυτός θα είναι ο κύριος. Εκτός κι αν μετά κάνει και τρίτο, ακόμα μεγαλύτερο. Ποτέ δεν ξέρεις.

Αν ο πρώτος είναι μικρότερος, είναι προσεισμός. Αυτό είναι το χειρότερο, οι προσεισμοί δεν αρέσουν σε κανέναν. Αν είναι ο μεγαλύτερος οι επόμενοι είναι μετασεισμοί. Οι μετασεισμοί είναι εντάξει, δεν τους φοβόμαστε.

Όπως και 'χει δεν υπάρχει λόγος πανικού. Αν κάνει ξανά σεισμό θα κουνηθούμε, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του σεισμού το πόσο. Σημασία έχει και πόσο κοντά στο επίκεντρο θα είστε και πόσο βαθιά στη γη είναι το επίκεντρο.

Σε κάθε περίπτωση, ψυχραιμία, παρακολουθούμε το φαινόμενο, εμείς είμαστε εδώ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.