Πάει κι αυτό
Clear sky
22°C
 

Με έχουν συναρπάσει οι εξελίξεις στην πυρηνική σύντηξη

Νέα χρονιά με υγεία, πολλές χαρούμενες στιγμές με τους αγαπημένους μας και συναρπαστικές εξελίξεις στην πυρηνική σύντηξη από το Lawrence Livermore National Laboratory των Ηνωμένων Πολιτειών!

Βρήκα λίγο χρόνο μέσα στις γιορτές και διάβασα για το εντυπωσιακό επίτευγμα των επιστημόνων, που κατάφεραν να παράξουν για πρώτη φορά καθαρό ενεργειακό κέρδος μέσω της σύντηξης ισοτόπων του υδρογόνου σε ήλιο. Είναι πραγματικά κάτι το συναρπαστικό!

Παίρνεις δύο ελαφριά ισότοπα, κυρίως δευτέριο ή τρίτιο, τα βομβαρδίζεις με λέιζερ, αυτά ενώνονται και σου δίνουν πίσω ένα κομμάτι της ενέργειας τους. Τόσο απλό, καθημερινά και συνάμα τόσο ρομαντικό, αν το σκεφτείς. Αυτό θα πει θετική ενέργεια!

Διαβάζω ότι ένας κόκκος υδρογόνου αρκεί για να θερμάνει δέκα βραστήρες νερό. Αχ πόσο θα ήθελα να το δοκίμαζα ένα κρύο βράδυ για να ετοιμάσω το αγαπημένο μου ρόφημα ή το γαλατάκι των μικρών.

Λένε πως παρόλο που πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα, θα περάσουν δεκαετίες προτού η σύντηξη μπορέσει να αξιοποιηθεί πραγματικά για την παραγωγή ενέργειας. Ας στείλουμε όλοι αγάπη και θετικά vibes στους επιστήμονες και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως τα καταφέρουν και νωρίτερα.

Εγώ πάντως θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις και αν τα καταφέρω θα ήθελα μέσα στο 2023 να ταξιδέψω στην Καλιφόρνια για να δω από κοντά τις εκρήξεις στο National Ignition Facility. Μην χάνετε τα στόρις μου για να τις δείτε κι εσείς!


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.