Τζιτζίκια
Sunny
29°C
 

Με poll στο Facebook αντικαθίστανται οι δημοτικές εκλογές

dimotikes_eklogesΤέλος στις δημοτικές εκλογές με τη μορφή που τις γνωρίζαμε ως τώρα βάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή και θα πρέπει να υπερψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των κάλπεων των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και θεσπίζει την αντικατάσταση τους από poll στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook, αρχής γενομένης από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, το 2024. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη» και σκοπό έχει την τόνωση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος των πολιτών για την Τοπική Αυτοδίοικηση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, όσοι πολίτες δεν διαθέτουν ήδη θα πρέπει να δημιουργήσουν επώνυμο λογαριασμό στο κοινωνικό μέσο ώστε να είναι σε θέση να ψηφίσουν. Σχετικά με τους ετεροδημότες, πηγές της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους και να συνδεθούν από εκεί στο Facebook για να καταθέσουν την ψήφο τους. Έτσι, δεν θα χαθεί η ευκαιρία για εκδρομή για χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ και οι σχετικές εκλογικές άδειες από δουλειές και σχολεία θα συνεχίσουν να δίδονται κανονικά.

Πέρα από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, το νομοσχέδιο ρυθμίζει επίσης τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβουλών, που δεν θα μπορούν πλέον να υπερβαίνουν το 3% του γενικού πληθυσμού (σ.σ. το 2014 περίπου το 15% των ψηφισάντων ήταν και υποψήφιοι).

Εκτός των βουλευτών της συμπολίτευσης, τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να υπερψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που διαχρονικά τάσσονται υπέρ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση σημαντικής μερίδας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με πληροφορίες βλέπουν με «καλό μάτι» τις αλλαγές.

Αντίθετα, ερωτηματικά υπάρχουν για το τι θα πράξει το ΚΚΕ, το οποίο δεν αναγνωρίζει το Facebook ως αυθεντικό λαϊκό μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η Ένωση Κεντρώων, εκπρόσωπος της οποίας προσπαθεί από το πρωί να πραγματοποιήσει ανάρτηση στον κοινωνικό ιστότοπο, χωρίς όμως επιτυχία.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.