Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Sunny
21°C
 

Μετά τα Υπ. Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, σκέψεις και για Υπουργείο Προστατευμένων Πολιτών

Στην υπουργοποίηση και τρίτου τρόπου σύνταξης των λέξεων «πολίτης» και «προστασία» φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για θέσπιση και νέου υπουργείου σχετικού με το αντικείμενο.

Έτσι, μετά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τέως Δημόσιας Τάξης) και το πιο πρόσφατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να λάβει σειρά το Υπουργείο Προστατευμένων Πολιτών (Από Πάσης Φύσεως Κινδύνους). Το συγκεκριμένο όνομα είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο, ωστόσο ομάδα φιλολόγων και γλωσσολόγων συνεχίζει να εξετάζει εναλλακτικές μορφές σύνταξης και συνώνυμα προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς μιλάμε ουσιαστικά για μόνο δύο λεξικές ρίζες από τις οποίες προσπαθούμε να συνθέσουμε και τρίτο, διακριτό όνομα. Αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε ενικό, πληθυντικό, μετοχές παθητικής φωνής και συνολικά τέσσερις πτώσεις, με δεδομένη την κατάργηση της δοτικής, θα αντιληφθεί ότι οι επιλογές μας είναι μετρημένες» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, οι οποίοι πάντως διαβεβαιώνουν ότι θα εξαντλήσουν όλους τους συνδυασμούς προτού καταλήξουν.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του προτεινόμενου ονόματος, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης κρίνουν πως η χρήση των όρων εντός της παρένθεσης δεν αποτελεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση, παρόλο που κάτι παρόμοιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ως τώρα σε ονομασία υπουργείου. «Τα ήθη και έθιμα της κοινωνίας μεταβάλλονται με τα χρόνια και μαζί τους εξελίσσεται και η γλώσσα της εκάστοτε κυβέρνησης», εξηγούν.

Η σύνθεση του νέου υπουργείου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή και το ίδιο συμβαίνει με τους τομείς αρμοδιοτήτων του, ωστόσο ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο: όσοι μεταφερθούν εκεί θα έχουν ως κύριο μέλημα τους το να είναι οι πολίτες προστατευμένοι.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.