Πάει κι αυτό
Overcast
24°C
 

Στο ετήσιο μάζεμα φιστικιού στην Αίγινα θα συμμετάσχουν Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης

Εκδηλώσεις με «δυνατά» ονόματα ανακοίνωσε το Aegina Fistiki Fest για το καλοκαίρι του 2023 καθώς έγινε σήμερα γνωστό πως θα συμμετάσχουν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης.

Στις διάφορες εκδηλώσεις του Αegina Fistiki Fest περιλαμβάνονται διαλέξεις, συναυλίες, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις (συχνά σχετιζόμενες με τους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο νησί), αγροτικά σεμινάρια και παιδική ψυχαγωγία.

Στην Αίγινα από το 2009 και εφεξής διοργανώνεται το Aegina Fistiki Fest. Έμπνευση και αφετηρία της διοργάνωσης αποτέλεσε και αποτελεί το περίφημο αιγινίτικο φιστίκι, το μοναδικό ΠΟΠ προϊόν του νησιού εκτός από το βερνίκι Αιγίνης, του οποίου η παραγωγή έβαινε μειούμενη λόγω της ταχύτατης ανοικοδόμησης.

Το φεστιβάλ έχει σαν σκοπό του την ανάδειξη του φιστικιού, ως προϊόντος και ως πρώτης ύλης πολλαπλών εδεσμάτων, τη διασφάλιση της γνησιότητας και την προαγωγή των καλών πρακτικών καλλιέργειας του.

Το πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

14/9: Διάλεξη «Φιστίκι Αιγίνης: ένα οργανικό μέσο αποθήκευσης αξίας για ένα δημόσιο σύστημα συναλλαγών σε ευρώ, μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών»
Τη διάλεξη θα δώσει ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης.
Ποντιακο - λαϊκό πρόγραμμα με τους Φ. Κεσαπίδη, Α. Μωυσή, Χ.Αδαμόπουλο και με τη συμμετοχή των Κ. Καραπαναγιωτίδη και Β. Τσίλη.

15/9: Συναυλία με τη Χαρά Βέρρα.
Χαιρετισμό θα δώσει ο Πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, με παρουσίαση της συγκομιδής που θα κάνει ο ίδιος την προηγούμενη μέρα και ανάλυση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

16/9: Διαγωνισμός ταχυφαγίας με κατηγορίες φιστίκια με τσόφλι, φιστίκια καθαρισμένα, και ειδική κατηγορία κατανάλωσης φιστικιών χωρίς χέρια.
Τα ονόματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να ταξιδέψει στη χώρα μας ο Takeru "The Tsunami" Kobayashi, αλλά και να συμμετάσχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί που θα βρίσκονται στο νησί.

17/9: Ποντιακή βραδιά με τους Γιώργο Ιωαννίδη και Κώστα Θεοδοσιάδη

Το 14o Aegina Fistiki Fest θα λάβει χώρα στην Αίγινα από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023.  Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίγουν στις 8:00 και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.