Σαρακοστή κοντή γιορτή
Mainly clear
20°C
 

Απαγόρευση συμμετοχής των ανέργων στις απεργίες φέρνει νέο νομοσχέδιο

Συνταγματικό κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στους ανέργους να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση συμφώνα με τους δικαστές, που ομολογουμένως εξέτασαν διεξοδικά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, είναι πως για κατέβει κάποιος πολίτης σε απεργία θα πρέπει να έχει δουλειά. Συνεπώς, σε περίπτωση που είναι άνεργος δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα αποσαφηνιστεί από Διευκρινιστική εγκύκλιο που θα σταλεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εγκύκλιος θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η προληπτική κράτηση πολιτών με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ από την αστυνομία πριν από πορείες απεργιών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο όλοι οι άνεργοι να πρέπει να δίνουν υποχρεωτικά το παρόν στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους, τις ημέρες των απεργιών. Το μέτρο μάλλον θα επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου αφού όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου: «Για τους μεν τι να πούμε. Μόνοι τους αποφάσισαν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν τους ανάγκασε κανείς. Αν δεν τους αρέσει η δουλειά τους να κλείσουν το μπλοκάκι τους. Δεν έχουν καμία δουλειά στις απεργίες. Οι δε εργαζόμενοι με σύμβαση δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τις εργασιακές συνθήκες αφού μέχρι να αλλάξουν αυτές θα έχουν πιθανότατα απολυθεί και θα είναι και αυτοί άνεργοι.»

Το "Κουλούρι" συμβουλεύει τους μετέχοντες σε πορείες και απεργιακές κινητοποιήσεις να φέρουν και ένα Ε9 μαζί τους για να αποφύγουν προληπτικές προσαγωγές.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.