Καλό χειμώνα
Mostly sunny
28°C
 

Ίσως και να μην φταίει το 2020 για τον κυκλώνα Ιανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» που φέρει το όνομα Ιανός, ετοιμάζεται να χτυπήσει σήμερα τη χώρα.

Ο συγκεκριμένος κυκλώνας, μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.

Το φαινόμενο αυτό απασχολεί έντονα και τους μετεωρολόγους, με γνωστό επιστήμονα να έχει έντονες υποψίες πως το βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει περιοχές της Ελλάδας, δεν οφείλεται μόνο στο κακό 2020, το οποίο φέρνει διαρκώς καταστροφές και δυστυχίες.

«Οι συγκεκριμένοι κυκλώνες σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο Ξενοφών στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. Επομένως, ίσως και να συνέβαινε έτσι κι αλλιώς και δεν οφείλεται στο 2020», σχολιάζει ο επιστήμονας, ο οποίος παρ' όλα αυτά προτείνει να συνεχίζουμε να βρίζουμε τη φετινή χρονιά, αν αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, αρκεί από το 2021 να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και την κλιματική αλλαγή.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.