Αρκετές επιστημονικές θεωρίες μέχρι πρόσφατα κατέληγαν στο συμπέρασμα πως «δεν πρέπει να εισχωρεί στο αυτί μας τίποτα μικρότερο από ένα αγγούρι» στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση της μπατονέτας. Σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες ιατρικές θεωρίες, το κερί (ή η κυψελίδα) φερόταν να εκκρίνεται μέσω ενός φυσικού μηχανισμού άμυνας του δέρματος στο εσωτερικό κανάλι του αυτιού, που σαν στόχο έχει να αποσύρει τη σκόνη και τα μικρόβια προς τα έξω.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η τελευταία επιστημονική έρευνα του αμερικάνικου Πανεπιστημίου U.C.L.B. της South Dakota, οι υποψίες αρκετών ανθρώπων πως το κερί του αυτιού δεν έχει κάποια ουσιαστική χρησιμότητα επαληθεύτηκαν. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις πως το κερί όχι μόνο δεν εκκρίνεται από κάποιο μηχανισμό άμυνας του οργανισμού αλλά ότι στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για ακαθαρσίες εντόμων που εισβάλλουν στο κανάλι του αυτιού τις ώρες που κοιμόμαστε. Μάλιστα, όπως μας διαβεβαιώνει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας και αυθεντία των ωτο-βακτηριδίων, Tony Hasselhofsteiner: «Το κερί θα πρέπει να αποβάλλεται από το κανάλι αμέσως καθώς με την χρόνια συσσώρευσή του στην στενή κοιλότητα του αυτιού αποκτά τόσο όξινο PΗ που μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα 2ου βαθμού σε γυμνό δέρμα ενώ δύναται να φτάσει σε τέτοιο βαθμό οξύτητας που το καθιστά ικανό να τρυπήσει ακόμη και βαμβακερό Τ-shirt».
Η πανεπιστημιακή ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καθαρίζει τα αυτιά του τακτικά ώστε να αποφεύγει μυκητιάσεις και τυχόν άλλες βλαβερές επιδράσεις της κυψελίδας στο αυτί και τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά τουλάχιστον 4 μπατονέτες επίμονα στο κάθε αυτί και σε βάθος εως ότου νιώσει δυνατό «τσίμπημα» στο τύμπανο για «σιγουριά».
Επιπλέον, σε περίπτωση που παρατηρηθεί συσσωρευμένη ποσότητα «κεριού» κατά τη στιγμή που το άτομο βρίσκεται εκτός της οικίας του και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για τον καθαρισμό του αυτιού, συστήνεται η παράβλεψη της αντιαισθητικότητας του θεάματος και η άμεση αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων καθαρισμού όπως: α) το νύχι του μικρού δακτύλου β) κλειδί αυτοκινήτου, γ) στυλό BIC, δ) κεραία κινητού Motorola StarTAC ή ε) μπαρίτσα με φιλτράκια SWAN, «όσο πιο slim τόσο το καλύτερο» όπως τόνισε χαριτολογώντας ο Γερμανός επίκουρος.
Για οποιοδήποτε νέο πόρισμα αυτής της ανατρεπτικής πανεπιστημιακής έρευνας, το «Κουλούρι», όπως πάντα, θα σας κρατά ενήμερους.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Προσωπικά, σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Μόλις βγω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν καν γίνω πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσω με τον δήμαρχο Αθηναίων και θα φροντίσω να κάνει σωστά τη δουλειά του.